
Kamer wil snel opheldering over zorgakkoord
SP-Kamerlid Renske Leijten drong daar dinsdag op aan en kreeg steun van andere fracties. Mogelijk houdt de Kamer deze week nog een debat over het onderwerp.
De gesprekken over een zorgakkoord verlopen moeizaam. Ze gaan vooral over het dreigende banenverlies in de thuiszorg.
Vakbond Abvakabo FNV heeft aangeboden loonruimte te gebruiken om banenverlies te voorkomen, maar het kabinet is daar nog niet op ingegaan. Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid heeft een eigen voorstel neergelegd.
Minister optimistisch
Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) is optimistisch over de kans dat er eind deze week een zorgakkoord ligt. Hij verwacht niet dat de nullijn voor zorgmedewerkers deel uitmaakt van dat akkoord, "maar er is nog niets weggegeven". Dat zei hij dinsdag in het wekelijks gesprek van de minister op RTL Z.
Voor Dijsselbloem is het belangrijkst dat de bezuinigingen op de AWBZ in stand blijven. Het kabinet heeft op die volksverzekering 4,5 miljard euro aan bezuinigingen ingeboekt. Als die weg zouden vallen ontstaat een flink gat in de begroting, aldus de minister.
Het zorgakkoord werd in eerste instantie afgelopen weekend verwacht. De partijen waren het echter nog niets eens over het aantal banen dat in de zorg moet verdwijnen. Mocht het inderdaad tot een zorgakkoord komen, dan kan Dijsselbloem dat nog meesturen met de Nederlandse begroting die op 30 april op het bureau van de Europese Commissie moet liggen.
Meepraten
Oppositiefracties zeggen dat zij door de coalitie van VVD en PvdA zijn benaderd om straks mee te praten over de uitkomst van de zorgonderhandelingen. Steun is nodig omdat het kabinet in de Senaat geen meerderheid heeft.
In het sociaal akkoord is onder meer afgesproken dat een aantal bezuinigingen die het kabinet voor volgend jaar had aangekondigd, in de ijskast wordt gezet tot augustus. Eén van die bezuinigingen was een nullijn voor medewerkers in de zorg.
Een flink deel van de oppositie wil nu al praten over die extra bezuinigingen, omdat ze denkt dat ze toch onvermijdelijk zijn. Een motie daarover werd vorige week door premier Mark Rutte ontraden, tot woede van onder meer D66 en CDA. Dinsdag zou de Kamer over deze motie stemmen, maar dat is uitgesteld tot donderdag.
Duidelijkheid
Alexander Pechtold (D66) wil voor donderdag duidelijkheid over de conceptbegroting die naar Brussel wordt gestuurd. Het zorgakkoord kan daarop namelijk ook van invloed zijn, stelde hij. Dat is vooral het geval als de nullijn wordt losgelaten.
De VVD liet weten geen behoefte te hebben aan informatie omdat er nog geen akkoord is. Een debat en een brief is daarom prematuur, klonk het uit liberale hoek.