Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën wil graag de komende tijd met oppositiepartijen praten over hun alternatieven voor het bezuinigingspakket dat het kabinet voorlopig in de ijskast heeft gezet.

 Wat Dijsselbloem betreft leiden zijn gesprekken met de oppositie tot een ''pakket in potlood''.

Hij zei dat dinsdag bij RTLZ. De oppositie had vorige week nog gevraagd om voor de zomer al te onderhandelen over mogelijke bezuinigingen voor 2014, maar premier Mark Rutte ontraadde een motie daarover.

Volgens hem was die in strijd met het sociaal akkoord tussen werkgevers, werknemers en kabinet, waarin is opgeschreven dat het pakket met 4,3 miljard aan bezuinigingen voorlopig van tafel is, tenzij in augustus blijkt dat het deels of geheel toch nodig is.

Opties

Dijsselbloem wil met de oppositie nog geen besluiten nemen, maar wel opties verkennen. Dat had hij vorige week ook al aangeboden in het Kamerdebat over het sociaal akkoord.

Dijsselbloem uitte zich optimistisch over de kansen dat er voor het eind van de week een zorgakkoord tussen kabinet en sociale partners ligt. Hij gaf aan er rekening mee te houden dat de nullijn in de zorg, die het kabinet wil, zo'n akkoord niet haalt. ''Dat zal heel moeilijk haalbaar zijn.''