Het verbod op majesteitsschennis moet op 30 april niet worden gehandhaafd, zo vindt GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren. Ze noemt de wet "niet meer van deze tijd".

Van Tongeren wil dat minister Ivo Opstelten van Justitie in de Tweede Kamer garandeert dat "vreedzame demonstranten" rond de troonswisseling niet opgepakt worden als ze beledigend spreken over Beatrix of haar opvolgers Willem-Alexander en Máxima. 

Op vragen eerder dit jaar van D66-leider Alexander Pechtold gaf Opstelten al aan dat het vervolgen van majesteitsschennis geen prioriteit heeft bij het Openbaar Ministerie (OM).

Maar Van Tongeren verlangt meer duidelijkheid. "Het is nu voor burgers totaal niet helder wat wel en niet kan", zo stelt het GroenLinks-Kamerlid tegenover NU.nl.

"Ik wil dat de minister aangeeft dat rond 30 april geen mensen worden gearresteerd op basis van majesteitsschennis, tenzij wordt opgeroepen tot haat of geweld."

Discussie

Ook wil GroenLinks de discussie aangaan of het nu, met de inhuldiging van de nieuwe Koning, niet het juiste moment is om het verbod op majesteitsschennis helemaal uit de wet te halen.

Volgens de partij is het verbod geen 'dode letter' in de wet, maar is het de afgelopen tien jaar ieder jaar wel een keer toegepast. 

Van Tongeren: "Een verbod op majesteitsschennis is overbodig en niet meer van deze tijd. Een onderdaan, de koning of God beledigen; wat mij betreft gelden voor iedereen dezelfde regels."

Onlangs schrapte de Tweede Kamer al het verbod op Godslastering.

PvdA

Het is niet voor het eerst dat wordt geopperd om het verbod op majesteitsschennis uit de wet te halen. In 2007 stelde toenmalig PvdA-Senator Peter Rehwinkel dat de wet onrechtvaardig en juridisch onhoudbaar is.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens bepaalde in 1992 dat de grens van toegestane kritiek ruimer is als een belediging op de regering is gericht. 

"Aangezien het staatshoofd deel uitmaakt van de regering, staan de bepalingen rondom majesteitsschennis op gespannen voet met het Europese recht", aldus Rehwinkel destijds.

Schoonmaak

Huidig PvdA-Tweede Kamerlid Jeroen Recourt laat desgevraagd weten nog niet te kunnen zeggen of zijn fractie voor het afschaffen van het verbod zou zijn.

"Wel zijn wij er al langer voorstander van het hele wetboek van strafrecht eens door te spitten op bepalingen die niet meer van deze tijd zijn en een grote schoonmaak te houden", aldus Recourt.

Lees alles over de aanstaande troonswisseling