Burgemeesters blijven steeds minder lang op hun post zitten. Vooral sinds 1980 zitten ze steeds korter in één gemeente.

Sinds 1900 houden burgemeesters het gemiddeld genomen ruim 13 jaar uit in één plaats. Maar in de jaren 80 was dat nog maar 10 jaar, in de jaren 90 ruim 8 jaar en in het afgelopen decennium nog maar 5,5 jaar. Al kan dat laatste getal wat vertekend zijn, omdat een aantal burgemeesters nu nog op hun post zit en niet is meegenomen in de berekening.

Mobieler

Desalniettemin herkent het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB) dit beeld. ''De hele samenleving wordt mobieler, mensen stromen sneller door. Zowel in het bedrijfsleven als bij de overheid'', legt een woordvoerder uit. ''De leeftijd waarop iemand burgemeester wordt is in al die jaren ook behoorlijk gestegen.'' Daardoor gaan de bestuurders sneller met pensioen.

''Bovendien is het burgemeesterschap steeds meer een taak geworden die veel van je vraagt'', legt de woordvoerder uit. Iets wat Henk Dekker, hoogleraar politieke socialisatie en integratie aan de Universiteit Leiden, herkent.

Andere lastige zaken

Volgens hem zijn zware portefeuilles vaak naar wethouders gegaan, maar wordt van burgemeesters meer en meer verwacht dat ze zich met andere lastige zaken bezighouden, zoals bijvoorbeeld het vergroten van de opkomst bij verkiezingen en integratie.

''Uiteindelijk is een burgemeester afhankelijk van het vertrouwen van de raad'', legt de NGB-woordvoerder uit. De burgemeester zit voor een periode van 6 jaar en wordt dan opnieuw benoemd. ''Vaak is dat niet meer dan een check of het vertrouwen er is. Er komt geen nieuwe procedure aan te pas. Het gros van de burgemeesters neemt dan ook zelf afscheid; slechts zes à acht burgemeesters per jaar vertrekken door bestuurlijke problemen.''

CDA

De afgelopen 32 jaar heeft het CDA verreweg de meeste nieuwe burgemeesters aangeleverd. 881 burgemeesters die sinds 1980 zijn begonnen, waren of zijn lid van het CDA. Dat is ruim meer dan de PvdA (648) en de VVD (517). Een goede vierde is D66 met 108. Van 51 burgervaders is de partijvoorkeur onbekend.

VVD

Voor het eerst in de geschiedenis van de partij leverde de VVD in 2012 de meeste nieuwe burgemeesters, blijkt uit de data-analyse. Vorig jaar werden er 27 nieuwe VVD-burgemeesters geïnstalleerd, tegen 23 van de PvdA en 19 van het CDA. Het is sinds de oprichting van de VVD nooit voorgekomen dat de liberalen de meeste nieuwe burgemeesters leverden.

''We kunnen concluderen dat we goede kandidaten in huis hebben'', laat een woordvoerster van de VVD weten. ''Een groot aantal burgemeesters leveren is overigens geen doel, maar wel een goed middel om liberaal te besturen. Wij staan voor zo'n beleid en hoe meer VVD-burgemeesters er zijn, hoe beter.''