Premier Mark Rutte houdt er vertrouwen in dat staatssecretaris Fred Teeven van Vreemdelingenzaken nog goed kan functioneren nadat een derde van de Tweede Kamer donderdag het vertrouwen in hem opzegde.

Dat zei de premier vrijdag tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

Donderdag debatteerde de Kamer met Teeven over het lot van Dolmatov.

Een deel van de oppositie kwam uiteindelijk tot de conclusie dat onder de verantwoordelijkheid van Teeven te veel fouten zijn gemaakt die uiteindelijk leidden tot de dood van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov, om hem nog langer te steunen in zijn positie als staatssecretaris.

In reactie stelt Rutte vrijdag dat Teeven volgens hem daarmee nog geen 'aangeschoten wild' is. "De staatssecretaris heeft altijd goed gereageerd op deze casus."

Functioneren

"Hij heeft er alles aan gedaan om de onderste steen boven te krijgen en goede vervolgstappen genomen. Ik vind dan ook dat hij nog goed kan functioneren", aldus de premier.

Rutte zei dat hij qua verwachtingen 'neutraal' het debat heeft afgewacht, maar wel "hoopvol dat de staatssecretaris aan zou blijven, liefst met steun van een zo groot mogelijke meerderheid van de Kamer."

Beschadigd

Ook Teeven zelf zei donderdagavond na afloop van het debat zich niet "beschadigd" te voelen. "Twee derde van de Kamer heeft zijn vertrouwen uitgesproken", benadrukte hij.

Teeven wist het vertrouwen van coalitiepartner PvdA te winnen door een onderzoek door de Onderzoeksraad voor Veiligheid toe te zeggen naar de kwetsbaarheden in de cultuur van het asielstelsel. 

Zelfmoord

De activist en raketingenieur Dolmatov pleegde in januari zelfmoord in zijn cel in een detentiecentrum in Rotterdam.

Wat voorafging was een keten aan missers door overheidsinstanties, zo oordeelde de Inspectie Veiligheid en Justitie vorige week.

Zo zat Dolmatov ten onrechte in vreemdelingenbewaring, kreeg hij niet de goede rechtsbijstand en was de medische zorg ontoereikend.

Bekijk hier uitspraken van Rutte en Opstelten: