Dat een deel van de inkomensafhankelijke huurverhoging per 1 juli niet wordt doorgevoerd is geen fout van de belastingdienst, maar van gemeenten en verhuurders.

Dat zeggen minister Stef Blok (Wonen) en staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) vrijdag na afloop van de ministerraad.

"Ik vind dat we in redelijkheid datgene gedaan hebben wat we moesten doen om dit goed te laten verlopen", aldus Blok.

De Volkskrant berichtte vrijdag dat de Belastingdienst in honderdduizenden gevallen geen gegevens had ontvangen om de huurverhoging te kunnen doorvoeren.

Koppeling

Volgens de bewindspersonen ligt de oorzaak in de koppeling tussen de gegevens in de gemeentelijke basisadministratie en de gegevens van de woningcorporaties. Deze zou niet overal op orde zijn.

Afgelopen december zou vanuit de Belastingdienst al een signaal afgegeven dat de koppeling op orde moet zijn.

"De Belastingdienst zorgt er wel voor dat, als er signalen zijn dat het niet goed zit, deze fouten worden hersteld", aldus Weekers.

Fusies

Ook zouden volgens de staatssecretaris de vele fusies tussen woningcorporaties er voor kunnen zorgen dat de administratie nog niet goed is bijgewerkt.

Blok wijst er verder op dat het percentage waarbij het fout gaat in een week is teruggebracht van 15 procent naar 6 procent.

De minister acht het mogelijk dat woningcorporaties later dan 1 juli de inkomensafhankelijke huurverhoging doorvoeren. Dit zal volgens hem geen effect hebben op de verhuurdersheffing, omdat de problemen 'van beperkte omvang' zijn.