De zestien leden van de Tweede Kamer die te kennen hebben gegeven bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander niet de eed of de belofte te zullen uitspreken, moeten op 30 april achter in de Nieuwe Kerk plaatsnemen.

Dat heeft voorzitter van de Verenigde Vergadering der Staten-Generaal Fred de Graaf vrijdag gezegd, meldt de NOS. De Graaf leidt op 30 april de ceremonie.

De Tweede Kamerleden zitten verder op alfabetische volgorde in de kerk.

Van de 16 komen er 4 niet naar de inhuldiging, de overige 12 gaan wel, maar bedanken voor het afleggen van de eed of belofte. De 4 wegblijvers zijn de SP-Tweede Kamerleden Farshad Bashir, Manja Smits en Sadet Karabulut en PvdA-senator André Postema.

De parlementariërs die wél komen maar de eed of belofte niet afleggen zijn de PvdA-senatoren Ruud Koole, Adri Duivesteijn en Janny Vlietstra, de GroenLinks-senatoren Tineke Strik, Margreet de Boer en Ruard Ganzevoort en GroenLinks-Tweede Kamerlid Linda Voortman. 

De laatste 2 die zich afmeldden zijn Kees de Lange van de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) en senator Geert Reuten van de SP.

Drie Kamerleden van de Partij voor de Dieren zien af van de eed: de Tweede Kamerleden Marianne Thieme en Ester Ouwehand, en de senator Niko Koffeman.

Alles over de aanstaande troonswisseling