Amsterdam moet verder bezuinigen

Amsterdam moet op zoek gaan naar nieuwe bezuinigingsmogelijkheden of inkomstenbronnen om de begroting voor de komende jaren rond te krijgen. 

Dat blijkt uit gemeentelijke stukken die in handen zijn van NU.nl.

De besparingen die Amsterdam eerder hoopte te boeken in het kader van de hervorming van het stadsdeelstelsel, zijn ontoereikend gebleken om het gat te dichten.

Als er geen aanvullende maatregelen worden genomen, zullen de tekorten van de hoofdstad in de periode 2014 tot en met 2017 oplopen tot 130 miljoen euro. 

Stadsdelen

De Tweede Kamer stemde vorig jaar zomer in met het kabinetsvoorstel om deelgemeenten af te schaffen, de Eerste Kamer volgde afgelopen februari. Met de plannen wordt beoogd de overheidskosten terug te dringen.

Maar de besparingen die met de hervorming van het stadsdeelstelsel ingeboekt werden, zullen voor Amsterdam volgens de stukken "substantieel lager zijn dan 120 miljoen" euro en daarom "onvoldoende" om een "structureel sluitende meerjarenbegroting te kunnen presenteren", zo valt te lezen.

Ruimte

De gemeente Amsterdam kampt al een aantal jaar met bezuinigingsmaatregelen om tekorten te voorkomen.

Vanwege de nieuwe tegenvallers wordt er deze weken overleg gevoerd met de wethouders om te kijken waar mogelijk nog geld beschikbaar is om de begroting van de komende jaren rond te krijgen.

Wethouders die hoopten meer geld te krijgen voor hun portefeuille is te kennen gegeven dat "deze ruimte er niet is".

Mei

Een woordvoerder van de gemeente wil er alleen op wijzen dat de begrotingscijfers voor de komende jaren officieel in mei gepubliceerd worden.

Lees meer over:
Tip de redactie