Fractieleiders Alexander Pechtold (D66) en Arie Slob (ChristenUnie) zijn ''verbijsterd'' dat premier Mark Rutte hun motie ontraadde om nog voor de zomer met de oppositie te praten over het aanvullend bezuinigingspakket voor volgend jaar.

Slob spreekt van ''het weigeren van een uitgestoken hand''. Volgens Pechtold zijn kabinet en oppositie nu in een ''soort niemandsland beland''.

De twee partijen voelen er nu niets voor om met het kabinet nog te praten over de maatregelen die volgend jaar waarschijnlijk nodig zijn.

Het kabinet is van de oppositie afhankelijk voor steun in de Eerste Kamer. Volgens Slob is het kabinet met het afwijzen van de motie (ook ondertekend door CDA en SGP) nu ''in het slechtst denkbare scenario beland''. Pechtold trekt nog geen definitieve conclusies. ''Ik ga dit eerst op me laten inwerken.''

IJskast

Het kabinet wilde aanvankelijk 4,3 miljard bezuinigen in 2014, maar heeft die maatregelen in het overleg met sociale partners in de ijskast gezet. Het bekijkt in augustus of ze nog nodig zijn. Rutte hoopt dat de economie aantrekt, waardoor ze achterwege kunnen blijven. Maar onder anderen VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra acht de kans groot dat er toch bezuinigd moet worden.

Volgens een ingewijde heeft Rutte de oppositie woensdag tijdens een schorsing in het debat laten weten dat hij de motie niet kon overnemen uit angst de sociale parters, en vooral de vakbeweging, te bruuskeren.