VVD-fractieleider Halbe Zijlstra noemt de kans niet groot dat extra bezuinigingen volgend jaar achterwege kunnen blijven.

Hij verwacht dat het kabinet daar in augustus alsnog toe zal moeten besluiten.

Hij sluit zelfs niet uit dat er meer bezuinigd moet worden dan de 4,3 miljard euro die het kabinet eerder noemde, zei hij woensdag in het debat over het sociaal akkoord in de Tweede Kamer.

Het kabinet heeft in het sociaal akkoord met vakbonden en werkgevers de extra bezuinigingen van 4,3 miljard in de ijskast gezet.

Begrotingstekort

Maar de VVD houdt onverkort vast aan de EU-afspraak dat het overheidstekort volgend jaar hooguit 3 procent mag bedragen. Blijkt in de zomer dat het hoger uitvalt, dan zal er bezuinigd moeten worden, onderstreepte Zijlstra.

De VVD'er is ''zeer bereid'' om al eerder met de oppositie te praten over de aanvullende bezuinigingen. ''De deur staat altijd open.''

Hij onderstreepte wel dat de overheid op te grote voet leeft en dat de uitgaven dus omlaag moeten. Van nieuwe lastenverzwaringen als alternatief voor bijvoorbeeld de nullijn in de zorg kan wat hem betreft geen sprake zijn.

Zijlstra is blij dat er een sociaal akkoord ligt. Weliswaar bevat dat niet louter punten waar de VVD blij mee is, maar bij compromissen kun je nooit volledig je zin krijgen, aldus de liberale fractievoorzitter.

Hoofdpunten uit het akkoord

Vijf vragen over het sociaal akkoord

Lees meer over de schuldencrisis in ons dossier