Abvakabo heeft dinsdag druk op de onderhandelingen met het kabinet gezet over ontslagen in de thuiszorg door pas zaterdag te willen besluiten over het sociaal akkoord.

Dit is de uitkomst van het congres van Abvakabo dinsdag. In eerste instantie zou de vakbond zich maandag al uitspreken over het akkoord.

Nu roept de bond met een grote meerderheid het kabinet en werkgevers op om voor 20 april te komen tot een oplossing voor de 100.000 thuiszorgmedewerkers waarvoor ontslag dreigt. 

Spannend

"Het was vandaag nog heel spannend. De leden hadden bijna tegen het akkoord gestemd", zo laat Corrie van Brenk, voorzitter van de bond weten aan NU.nl. 

Volgens Van Brenk is het 'heel logisch' dat haar leden er boos over zijn dat in het akkoord 'niets' in geregeld voor de thuiszorg. "Ik begrijp heel goed dat mijn leden daardoor geen vertrouwen hebben gekregen in het akkoord." Ze stelt er vertrouwen in te hebben dat staatssecretaris Martin van Rijn alsnog iets regelt voor de thuiszorgmedewerkers. 

Wel besloot de bond definitief om op te gaan in het vernieuwde FNV.

Banen

"Allemaal leuk en aardig dat Rutte wil dat mensen auto’s en huizen gaan kopen. Maar laten we er eerst maar voor zorgen dat mensen gewoon hun baan kunnen behouden", zo vindt Van Brenk,

Van Brenk, die zich tot nu toe nog als enige kandidaat heeft gesteld voor het voorzitterschap van het nieuwe FNV, heeft maandag nog op het ministerie gesproken over de ontslagen. Abvakabo geldt als een van de kritische bonden binnen de FNV, met een grote actiebereidheid. 

Bezuinigingen

De vakbond is daarnaast kritisch op het kabinet, dat in augustus opnieuw bekijkt of de uitgestelde bezuinigingen van 4,3 miljard, alsnog doorgaan om te kunnen voldoen aan de begrotingsregels uit Brussel.

Abvakabo FNV beschouwt het akkoord daarom als opengebroken, zo laat Van Brenk weten. Abvakabo is ook ontevreden op de bezuinigingen en de kortingen op de pensioenen dit jaar. "Dit raakt oud en jong.''  Wat Abvakabo FNV ook stoort is dat het na 2016 goedkoper wordt om mensen te ontslaan.

Heerts

Ook FNV-voorzitter Ton Heerts liet eerder op de dag weten het liefste nog deze week met het kabinet afspraken te willen maken over de ontslagen in de thuiszorg.

Niek Jan van Kesteren van werkgeversvereniging VNO-NCW stelde daarop niet zeker te weten of dit nog deze week zou lukken.  

Conflict

De vakcentrale FNV viel 2 jaar geleden bijna uiteen na een conflict over het pensioenakkoord met kabinet en werkgevers. De twee grootste bonden, Abvakabo en Bondgenoten, wezen dat door toenmalig FNV-voorzitter Agnes Jongerius gesloten akkoord af.

Daarop werd een hervormingsproces ingezet om de vakcentrale te hervormen tot een organisatie waarin de leden meer zeggenschap krijgen en de macht van de afzonderlijke bonden wordt teruggedrongen.

Dat proces moet halverwege mei voltooid zijn. De 1,2 miljoen FNV-leden kunnen begin mei de nieuwe voorzitter kiezen. Die wordt dan tijdens een congres op 14 en 15 mei geïnstalleerd.

Vijf vragen over het sociaal akkoord

Hoofdpunten uit het sociaal akkoord