Staatssecretaris Sander Dekker (Media) moet aan de publieke omroep duidelijk maken hoe de bezuinigingen gaan uitpakken, voordat hij een wet in laat gaan die omroepen dwingt om te fuseren. 

Dat stelt D66-Kamerlid Kees Verhoeven zondag, vooruitlopend op een Kamerdebat van dinsdag over de media.

''We zitten door de bezuinigingen nu dicht tegen het hart van de publieke omroep. Als de omroepen niet weten welke keuzes ze van Dekker moeten gaan maken, is er zomaar een kans dat ze een stuk van het hart afsnijden'', vindt Verhoeven.

Hij wil dan ook met Dekker in debat over de inhoud. ''Wat willen we van de publieke omroep, wat voor programma's moeten ze maken?''

Terug naar 8

Het aantal omroepen moet van Dekker terug van 21 naar 8. Een aantal is inmiddels al gefuseerd of een eind op weg met de fusie. ''Het zou onverstandig zijn om eerst iedereen door de trechter te laten gaan en daarna pas vast te stellen hoe we gaan bezuinigen en waarop'', zegt Verhoeven.

Dat zou kunnen leiden tot ontslag van documentairemakers, onderzoeksjournalisten en correspondenten, terwijl later misschien wordt vastgesteld dat juist deze mensen belangrijk zijn voor de publieke omroep. Dat zou zonde zijn, vindt Verhoeven.

Discussie

Hij roept Dekker daarom op de discussie over de bezuinigingen en de gevolgen voor de publieke omroep eerst te voeren. ''Als dat volgens Dekker niet kan voor het behandelen van de fusiewet, dan is het misschien verstandiger om die uit te stellen'', meent de D66'er. ''Anders moeten de omroepen met een blinddoek om gaan snijden.''

In het regeerakkoord spraken VVD en PvdA af dat de omroepen 100 miljoen euro moeten inleveren, bovenop de al eerder aangekondigde bezuiniging van 200 miljoen euro. Dekker wil de omroepen ook anders gaan bekostigen: de kwaliteit van programma's wordt belangrijker dan het aantal leden.