Ex-staatssecretaris Co Verdaas blijft erbij dat hij geen fouten heeft gemaakt met zijn declaraties. Hij zegt zaterdagavond in Nieuwsuur dat hij vindt dat hij ''moreel gezien" nog steeds vindt dat hij juist heeft gehandeld. 

''Vanuit het perspectief van de belastingbetaler heb ik de meest voordelige keuzes gemaakt", zegt Verdaas.

Gedoe over mogelijk gesjoemel met declaraties in zijn tijd als gedeputeerde in Gelderland zorgde ervoor dat de PvdA-politicus al na een maand moest aftreden als staatssecretaris.

Hij bleek de kilometers van privéritten gedeclareerd te hebben en werd ervan beschuldigd zo te verhullen dat hij bij zijn vriendin in Zwolle woonde en niet in de provincie waarvan hij bestuurder was.

Vervolgen

Het Openbaar Ministerie (OM) besloot onlangs dat er geen reden is om hem voor die zaak te vervolgen, aangezien hij zichzelf niet heeft verrijkt. Het OM vond vervolging niet opportuun omdat hij al publiekelijk verantwoording had afgelegd en is afgetreden.

Verdaas vraagt zich bij Nieuwsuur af of er geen irreële eisen aan bestuurders gesteld worden. ''Wordt de integriteit van openbaar bestuurders niet te veel verengd tot de vraag of iemand zich exact aan de regels houdt?"

Verdaas zegt nu niet bezig te zijn met een nieuwe functie in de politiek. Hij heeft overigens inmiddels een nieuwe baan: hij wordt per 1 mei directeur van het Centre for Development Innovation (CDI), een instituut van de Wageningen Universiteit.