Het ledenparlement van de vakcentrale FNV heeft zaterdag ingestemd met het sociaal akkoord dat vakbonden, werkgevers en kabinet deze week hebben gesloten. 

83 procent stemde voor, maakte een FNV-woordvoerster via Twitter bekend. De bijeenkomst was besloten. Het ledenparlement mag alleen adviseren, maar zijn oordeel telt zwaar.

Zaterdagavond buigt de Federatieraad van de FNV, waarin de voorzitters van de aangesloten bonden zitten, zich over het sociaal akkoord. Het definitieve besluit valt volgende week.

FNV-voorzitter Ton Heerts is tevreden met de meerderheid van het ledenparlement. "Het is goed om te weten dat het overgrote deel van de leden in ons ledenparlement dit sociaal akkoord steunt. Dit is een belangrijk signaal en een zwaar wegend advies aan de federatieraad."

Abvakabo

Heerts liet zich zaterdagochtend al optimistisch uit over het oordeel van het ledenparlement. Eerder had Abvakabo, een van de grootste FNV-bonden voor onder andere de zorg- en overheidspersoneel, nog vrij zuinig gereageerd op de afspraken die kabinet en sociale partners hebben gemaakt over arbeidsmarkt en bezuinigingen.

Het ledenparlement van de FNV riep de federatieraad op om aandacht te vragen bij het kabinet voor de dreigende ontslaggolf in de thuiszorg en met een oplossing te komen. 

Hoofdpunten uit het sociaal akkoord

Vijf vragen beantwoord over het sociaal akkoord