Het kabinet neemt met het sociaal akkoord de onzekerheid niet weg. Het koopt alleen tijd door de extra bezuinigingen van 4,3 miljard euro voor 2014 uit te stellen.

In september begint de hele discussie weer opnieuw. En tot die tijd heerst er onzekerheid over andere belangrijke onderwerpen, zoals de ziektekostenverzekering AWBZ.

Dat voorspelde ChristenUnie-leider Arie Slob zaterdag tijdens een partijcongres in Ede. Aan zijn partij krijgt het kabinet nog een harde dobber, maakte hij duidelijk.

''Als het kabinet zelf nu belangrijke begrotingsbeslissingen doorschuift naar het najaar, kun je dan van oppositiefracties verwachten dat men voor die tijd al steun gaat verlenen? Dat wordt nu toch wel heel erg lastig."

Waardering

Slob heeft wel waardering voor een aantal punten in het sociaal akkoord, maar noemde dit toch ''vooral een akkoord van: nu even niet".

Dat ligt volgens hem aan het kabinet. Dat speculeert op snel economisch herstel, waardoor de extra bezuinigingen volgend jaar niet meer nodig zijn. ''Het kabinet neemt nu willens en wetens grote risico’s."

Inschattingsfout

Volgens Slob zijn er in de kabinetsformatie ''grove inschattingsfouten" gemaakt door VVD en PvdA. Zij kozen ervoor elkaar wat te gunnen, met als gevolg '' maandenlang onsamenhangend kabinetsbeleid, gedoe tussen partijen, grote obstakels om te komen tot een extra crisisaanpak, toenemende onzekerheid en een fors oplopende werkloosheid’’.

Ook de keuze voor een coalitie die in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft, was volgens Slob een fout. Die is volgens hem veroorzaakt door de koningin in de formatie buitenspel te zetten.