Schippers relativeert 3-procentsnorm

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid relativeert de begrotingsnorm van 3 procent. ''Ik ben niet de politiek ingegaan voor die 3 procent’’, zegt ze zaterdag in een interview met het AD.

''We moeten het land klaarmaken voor de toekomst. Nogmaals: het huishoudboekje op orde brengen, is daarbij een voorwaarde. Of dat precies 3 procent moet zijn, 2,9 of 3,2 procent… Dat zijn voor mij willekeurige getallen."

Verderop in het interview zegt de VVD-minister nog dat ''als we op de winkel passen en alleen maar zorgen dat we onder de 3 procent blijven’’ er voor haar ''niets te halen" is.

Haar woordvoerder onderstreept dat Schippers niet de bedoeling heeft de EU-afspraak los te laten dat het begrotingstekort van lidstaten hooguit 3 procent mag bedragen.

In het interview gaat Schippers in op het sociaal akkoord dat het kabinet deze week heeft gesloten met vakbonden en werkgevers. Daarin worden hervormingen op de arbeidsmarkt met WW en ontslagrecht uitgesteld of afgezwakt. ''Het is jammer dat bepaalde maatregelen gefaseerd of later worden ingevoerd, maar daar krijgen we rust in de polder voor terug. Per saldo slaat de balans dan positief uit", zegt Schippers.

Economie

In het sociaal akkoord worden ook extra bezuinigingen van 4,3 miljard euro voor volgend jaar geschrapt. Het kabinet had die eerder afgesproken om in 2014 aan de EU-limiet van 3 procent te kunnen voldoen. Het kabinet hoopt dat de economie aantrekt, waardoor er meer geld in de schatkist vloeit en de extra bezuinigingen niet meer nodig zijn. In augustus maakt het opnieuw de balans op.

Eerste Kamer

Schippers vindt het niet verstandig dat in de kabinetsformatie is gekozen voor een coalitie die in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft. ''In de formatie zijn andere keuzes gemaakt’’, zegt ze in het interview. ''Blijkbaar op basis van de analyse dat de Eerste Kamer minder politiek zou zijn. Ik had een andere inschatting."

Premier en VVD-leider Mark Rutte heeft tot dusver steeds gezegd er geen probleem in te zien dat de regeringsfracties VVD en PvdA in de Senaat geen meerderheid hebben. Het gevolg hiervan is dat ze steeds bij de oppositie om steun moeten lobbyen. Maar volgens Rutte is het juist goed dat de partijen telkens naar een breed draagvlak moeten zoeken.

Schippers heeft twijfels of het kabinet wel daadkrachtig genoeg zal blijken, laar ze weten. ''Dat moeten we nog zien. Dat weet je pas achteraf. Als er niks te regeren valt, moet je er gewoon mee ophouden. Dan kan ik beter een andere baan gaan zoeken."

Vijf vragen over begrotingsregels

Tip de redactie