'Jammer dat sociaal akkoord en beleid niet aansluiten'

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) vindt het ''jammer'' dat de kabinetsplannen en het sociaal akkoord van donderdagavond niet op elkaar aansluiten.

Tegelijk wist het kabinet volgens Kamp al langer dat de meningen verdeeld waren en is het daarom van belang dat er nu toch een gedragen akkoord ligt. Dat zei Kamp vrijdag voorafgaand aan de ministerraad.

''We hebben ons eigen beleid en we proberen overeenstemming te vinden in de samenleving'', zei Kamp. Dat was een lastige exercitie, waardoor het kabinetsplan om ruim 4 miljard euro te bezuinigen in 2014 vooralsnog de prullenbak inging. Na de zomer wordt gekeken of er toch nog maatregelen nodig zijn.

Kamp hoopt van niet. Door de gezamenlijke aanpak van werkgevers, werknemers en kabinet moet het consumentenvertrouwen weer gaan stijgen. ''Dat leidt tot meer uitgaven en dat is goed voor de economie.''

Asscher

De afspraken die het kabinet heeft gemaakt met de sociale partners zijn volgens minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) in beton gegoten. Dat zei hij vrijdag voorafgaand aan de ministerraad voor de camera van de NOS. ''Dat zijn afspraken voor de komende tien jaar. Die zitten wat mij betreft in beton, nou en of.''

Het kabinet sprak met werkgevers en werknemers af dat een bezuinigingspakket van ruim 4 miljard euro vooralsnog niet doorgaat. In augustus wordt verder gekeken of maatregelen toch nog nodig zijn. Als het aan Asscher ligt zullen de afspraken uit het akkoord dan dus niet worden geschonden.

Schippers

VVD-minister Edith Schippers wil van premier Mark Rutte weten wat zijn afwegingen waren bij het sociaal akkoord voor ze oordeelt of de plannen verstandig zijn of niet. Ze zei dat vrijdag voor aanvang van de wekelijkse ministerraad.

''Het is toch pijn die in de toekomst plaatsheeft. Of dat verstandig is weet ik niet. Ik wil eerst eens even van de minister-president weten wat alle afwegingen zijn geweest'', aldus Schippers.

Vijf vragen beantwoord over het sociaal akkoord

Hoofdpunten uit het sociaal akkoord

Lees meer over:
Tip de redactie