'Natuur staat opleving economie niet in de weg'

De nieuwe directeur van Natuurmonumenten Marc van den Tweel wil dat er een goede Natuurwet komt waarin bescherming van flora en fauna beter is geregeld.  

Dat zal vrijdag ter sprake komen tijdens het Voorjaarsforum in Amersfoort, waar staatssecretaris Sharon Dijksma van Natuur bij aanwezig is.

"De natuur is geen sta-in-de-weg voor de opleving van de economie. Integendeel, natuur levert heel veel geld op voor bijvoorbeeld recreatie- en horecabedrijven en gemeenten. Stel natuurbeheerders daarom in staat om hun klus goed te doen.'' Ook die oproep doet Van den Tweel vrijdag.

Het Voorjaarsforum is een jaarlijkse discussiebijeenkomst voor wetenschappers, politici, ondernemers en bestuurders.

Bezuinigen

De natuursector als geheel moet ongeveer 50 procent bezuinigen. Volgens Van den Tweel zijn allerlei kortingen doorgevoerd onder het motto: ''Eerst de economie maar eens op orde en dan zien we wel wat we met de natuur doen.''

Terwijl natuur juist een ontzettend belangrijke motor voor de economie is, stelt de directeur.

Samenwerking

''We onderzoeken nauwere samenwerking met Staatsbosbeheer en De12Landschappen. Het is al gebleken dat wij allemaal daardoor 5 tot 10 procent kunnen besparen van de omzet. Dat geld wil ik opnieuw investeren in natuur."

"Dergelijke opbrengsten zijn niet bedoeld om het huishoudboekje van de Staat op orde te brengen'', aldus Van den Tweel.

Dijksma

Van den Tweel wil van Dijksma weten in hoeverre de overheid zich echt betrokken voelt bij de natuur. Hij wil dat er een goede Natuurwet komt waarin bescherming van flora en fauna beter is geregeld en dat het Nederlandse natuurnetwerk wordt afgemaakt.

Het verbinden van natuurgebieden door het land heen staat door bezuinigingen eveneens zwaar onder druk.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie