Sociaal akkoord heeft grote gevolgen voor gemeenten

Het sociaal akkoord tussen werkgevers en werknemers heeft verstrekkende consequenties voor gemeenten en haar inwoners.

Dat stelt de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) in reactie op het sociaal akkoord tussen kabinet en de sociale partners.

"Het is duidelijk dat de inhoud grote effecten heeft op de manier waarop gemeenten het sociale domein (werk, wmo en jeugd) kunnen inrichten en uitvoeren", aldus de VNG.

LTO

"Je klaagt je niet uit de crisis, maar je werkt je uit crisis", zegt LTO-voorzitter Albert Jan Maat. ''Boeren en tuinders laten voor het derde kwartaal Chinese cijfers in de export zien: boven de 5 procent." Hij is trots op het gesloten akkoord. "Dit betekent stabiliteit voor werknemers."

Bondgenoten

FNV Bondgenoten zegt bij monde van voorzitter Ellen Dekkers dat er een aantal goede punten in het akkoord staan.

"Er zit perspectief in het belangrijkste punt voor ons:  de Gewoon Goed Werk agenda. Er zijn afspraken gemaakt over aanpak van de doorgeschoten flex, over beperking van tijdelijke contracten en nulurencontracten. Dat is goed nieuws voor met name jongeren."

CNV

CNV Publieke Zaak is tevreden over het van tafel halen van de nullijn voor de zorg en de overheid in het sociaal akkoord. "We zijn de Kabinetsleden blijven wijzen op het belang van goede werkers in de zorg en bij de overheid. Bij goede werkers hoort een goed loon" aldus Eric de Macker, voorzitter van CNV Publieke Zaak.

Vijf vragen beantwoord over het sociaal akkoord

Hoofdpunten uit het akkoord

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie