De gevangenisplannen van staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie zijn ''onacceptabel en funest'' voor de werkgelegenheid in Zuid-Drenthe en Noord-Overijssel. 

Door de dreigende sluiting van de penitentiaire inrichting De Grittenborgh in Hoogeveen en de tbs-kliniek Veldzicht in Balkbrug gaan 700 banen verloren en indirect nog eens 350.

Dat zeiden de burgemeesters van Hoogeveen, De Wolden (beide in Drenthe), Hardenberg en Ommen (Overijssel) donderdag.

De vier buurgemeenten vinden dat ze onevenredig hard worden getroffen en trekken samen op tegen de plannen van Teeven.

Werkeloosheid

Volgens burgemeester Karel Loohuis van Hoogeveen wordt 20 procent van de bezuinigingen in het gevangeniswezen afgewenteld op een klein gebied waar de werkloosheid toch al hoog is. ''In Hoogeveen zit 14 procent van de mensen zonder werk, twee keer zoveel als het landelijke gemiddelde'', zegt Loohuis.

De gemeenten hebben geen vertrouwen in ''de garanties en toezeggingen'' van Teeven dat een aanzienlijk deel van het gevangenispersoneel naar ander werk kan worden geleid. ''Er ís hier geen vervangend werk.''

Takenfout

Burgemeester Peter Snijders van Hardenberg zegt dat Teeven een 'tekentafelfout' heeft gemaakt. ''De staatssecretaris heeft zich kennelijk niet gerealiseerd dat de afstand tussen Hoogeveen en Balkbrug slechts 15 kilometer is. Het kan niet zo zijn dat zo'n klein gebied 20 procent van alle bezuinigingen moet opvangen.''

De vier burgemeesters hebben er ook grote moeite mee dat de staatssecretaris om kosten te besparen gedetineerden thuis wil plaatsen met een enkelband. ''Een gedetineerde die thuiszit, heeft recht op een uitkering. Die gaan wij niet betalen, daar passen we voor'', zeiden ze.