Chronologie van terugkeer van de polder

Een sociaal akkoord tussen werkgevers en werknemers lijkt donderdag nabij. Een chronologie van de terugkeer van het 'polderoverleg'.

25 oktober: FNV-voorzitter Ton Heerts en voorman Bernard Wientjes van VNO-NCW verklaren na overleg met de kabinetsformateurs dat de 'polder' terug is.

3 november: Heerts noemt de afspraken in het regeerakkoord ''desastreus voor de arbeidsmarkt''.

12 november: Vakcentrales FNV en CNV luiden de noodklok over het voornemen van VVD en PvdA om fors te snijden in de WW.

15 november: Heerts en Wientjes spreken met minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken.

30 november: Het eerste overleg tussen kabinet en sociale partners. Wientjes slaat alarm over de bouw.

19 december: Het kabinet maakt na overleg met FNV en VNO-NCW bekend ruim 100 miljoen extra vrij te maken voor de bouw en werklozen.

28 januari: Heerts klaagt dat het kabinet zich niet aan de afspraken met de sociale partners houdt. Ingrepen in de AOW en op de woningmarkt worden volgens hem eenzijdig en zonder overleg doorgezet.

28 februari: Premier Mark Rutte reist naar Den Bosch om Heerts ervan te overtuigen dat hij het sociaal overleg niet moet afbreken. Mogelijke nieuwe bezuinigingen vallen zwaar in 'de polder'.

4 maart: Heerts laat weten dat hij voorlopig alleen gaat onderhandelen met de werkgevers en pas daarna met het kabinet. Verslechtering van WW en ontslagrecht zijn voor hem onbespreekbaar.

15 maart: Bij het eerste formele overleg over een sociaal akkoord maken FNV en VNO-NCW ''procesafspraken''. Heerts en Wientjes zeggen geen taboes te hebben.

20 maart: Asscher zegt niet eindeloos te willen wachten op een sociaal akkoord. Als er 31 maart geen akkoord is, is er volgens hem sprake van een ''nieuwe situatie''.

25 maart: De Stichting van de Arbeid, het officiële overlegorgaan van vakbonden en werkgevers, laat Asscher weten dat er pas in de loop van april een sociaal akkoord zal zijn. Het kabinet geeft de sociale partners meer tijd.

5 april: Volgens Wientjes gaat het overleg ''eerder nog weken dan dagen'' duren.

8 april: Asscher laat de Tweede Kamer weten dat het kabinet nog steeds vertrouwen heeft in een positief resultaat van het sociaal overleg. Het kabinet gaat geen deadline stellen.

11 april: Het overleg zit in de slotfase. Er lekt uit dat onder meer de WW in stand blijft en dat de versoepeling van het ontslagrecht wordt uitgesteld. Rutte en Asscher schuiven aan bij Wientjes en Heerts.

Hoofdpunten uit het concept-sociaal akkoord

Tip de redactie