Sociaal akkoord in eindfase

Vakbonden, werkgevers en kabinet zijn in de eindfase van het sociaal overleg. "We zijn een nieuwe fase van het overleg in gegaan", zo bevestigt minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken).

"De vakbonden en werkgevers zijn nu officieel in overleg met het kabinet", aldus Asscher. 

Tot nu toe spraken formeel alleen de bonden en de werkgevers met elkaar, maar achter de schermen werd ook overlegd met het kabinet.

 Er zouden afspraken gemaakt zijn over de WW-duur, het ontslagrecht en de nullijn in de zorg, zo hebben verschillende bronnen naar buiten gebracht. Die afspraken worden hoogstwaarschijnlijk donderdagavond al gepresenteerd. 

Gesprek

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken), premier Mark Rutte en minister Henk Kamp (Economische Zaken) gaan donderdagavond om 18.00 uur in Den Haag praten met de vakbonden en werkgevers, waarna een persconferentie volgt. Ook staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) en Frans Weekers (Financiën) schuiven aan. Daarvoor overleggen eerst de vakbonden en de werkgevers nog met elkaar vanaf 15.00 uur. 

Rutte stelde tegenover de camera's van de NOS dat er vanavond nog 'heel erg hard gewerkt' moet worden. "We zijn er nog niet. We gaan vanavond echt een grote stap zetten en zien hoever we komen."

WW

De WW-duur wordt waarschijnlijk niet verkort, maar blijft op maximaal 3 jaar. De eerste 2 jaar worden door de overheid betaald, over het laatste jaar gaan werknemers een premie betalen.

Verder wordt de versoepeling van het ontslagrecht uitgesteld tot de economische crisis voorbij is. 

Zorg

Ook de nullijn die het kabinet aan zorgpersoneel wilde opleggen, gaat waarschijnlijk niet door. Vooral de vakbonden hebben grote moeite met het bevriezen van de salarissen van zorgpersoneel.

​De nullijn voor werknemers in de zorg en elders in de publieke sector zou het kabinet een besparing van 2 miljard euro opleveren.

Omstreden

De WW-duur en het ontslagrecht zijn de meest omstreden punten in het sociaal overleg.

Volgens het regeerakkoord zou de WW-duur worden teruggebracht van maximaal 38 naar 24 maanden. De laatste 12 maanden zou de hoogte van de uitkering bovendien omlaag gaan van 70 procent van het laatstverdiende loon naar 70 procent van het minimumloon.

De vakbonden zijn absoluut tegen deze maatregel, die een bezuiniging van 1,1 miljard euro per jaar moet opleveren. Ze suggereerden al eerder dat werknemers weer een WW-premie zouden kunnen gaan betalen.

Nu betalen alleen werkgevers de WW. De WW-premie voor werknemers zou in de plannen van de sociale partners kunnen uitkomen op ongeveer een tientje per maand.

Artiesten

Onder druk van onder anderen PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer, CDA'er Pieter Heerma en SP'er Paul Ulenbelt heeft Asscher donderdag toegezegd te onderzoeken of de uitzonderingspositie van artiesten wat betreft de WW gehandhaaft kan worden. 

Kunstenaars komen nu wat makkelijker in aanmerking voor WW dan andere werknemers. Dat is zo afgesproken omdat zij vaak met tijdelijke contracten werken en dus geregeld korte tijd werkloos worden.

Asscher wil hun uitzonderingspositie schrappen. Dat moet 11 miljoen euro opleveren. Vakbond FNV Kiem zegt dat het plan schadelijk is voor de kunstsector. De bezuiniging zou bovendien veel lager uitvallen dan het kabinet veronderstelt.

Werkloosheid

Het kabinet wilde het ook makkelijker maken voor bedrijven om personeel te ontslaan. Bovendien zou de ontslagvergoeding straks hooguit nog 75.000 euro bedragen.

Deze maatregelen worden in verband met de hoge werkloosheid van dit moment uitgesteld tot een datum die in het sociaal akkoord wordt opgenomen. Welke datum is nog niet bekend.

In het sociaal akkoord gaat verder de verplichting voor bedrijven om 5 procent arbeidsgehandicapten in dienst te nemen van tafel. De werkgevers waren hier fel tegen. Er wordt nu gewerkt aan vrijwillige afspraken over het aan werk helpen van arbeidsgehandicapten.

Steun

Over sommige punten moeten nog afspraken worden gemaakt. Het sociaal akkoord brengt extra kosten met zich mee voor het kabinet. Volgens een betrokkene blijven die onder de 1 miljard euro.

Een sociaal akkoord is van groot belang voor het kabinet. Het wordt wegens het brede draagvlak dan veel makkelijker steun te krijgen bij de oppositie voor het beleid. Dat is nodig omdat het kabinet in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft.

De oppositiepartijen wilden donderdag nog niet reageren.

Hoofdpunten uit het concept-sociaal akkoord

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie