De Wereldbank moet meer investeren in de armste landen van de wereld. De PvdA wil dat minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) zich hiervoor gaat inzetten.

Ze is later deze maand in Washington bij de voorjaarsvergadering van de Wereldbank.

Volgens PvdA-Kamerlid Marit Maij gaat er nu te veel geld van de Wereldbank naar de middeninkomenslanden en opkomende economieën.

"Van de een miljard armste mensen woont 70 procent nu in een van de opkomende economieën. Deze landen zijn rijk genoeg om zelf stappen te maken om armoede te bestrijden. Daardoor komt er meer geld beschikbaar voor de allerarmste landen."

Korten op salaris

Ploumen gaat dit jaar opnieuw proberen salarisverhogingen bij de Wereldbank te voorkomen. Ze gaat daarbij samenwerken met gelijkgezinde landen. In het verleden heeft Nederland ook een salarisverhoging weten te blokkeren, samen met andere landen.

Ploumen reageerde donderdag in de Tweede Kamer op een pleidooi van CDA-Kamerlid Agnes Mulder om lagere beloningen af te dwingen bij de Wereldbank.

Ze sluit niet uit dat de salarissen in de toekomst verlaagd kunnen worden, maar wacht een onderzoek van het Verenigd Koninkrijk en Zweden over het beloningsniveau bij de Wereldbank nog af.