Na de aanhoudende problemen bij het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) grijpt staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie in.

Voortaan valt de organisatie rechtstreeks onder de directe verantwoordelijkheid van zijn minister. Het COA wordt minder zelfstandig. Dat schreef Teeven woensdag aan de Tweede Kamer.

Het gevolg van de omvorming is dat het COA straks beter kan worden aangestuurd, blijkt uit een onderzoek dat Teeven heeft laten uitvoeren. De raad van toezicht van het orgaan wordt opgeheven. Wanneer de verandering voor het COA ingaat, is nog niet duidelijk. De maatregel kan namelijk geld kosten. Teeven wil daar eerst een oplossing voor vinden.

Het COA kwam twee jaar geleden in opspraak. De toenmalige bestuursvoorzitter Nurten Albayrak kreeg veel kritiek wegens haar salaris en haar manier van leidinggeven. Ook zou ze niet de waarheid hebben verteld over privégebruik van haar dienstauto. De raad van toezicht zou Albayrak niet goed genoeg hebben gecontroleerd. Albayrak en de toezichthouders stapten op.

IND

Het onderzoek gaf aan dat het COA mogelijk kan fuseren met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), die beslist over asielaanvragen, en de Dienst Terugkeer en Vertrek, die uitgeprocedeerde asielzoekers moet uitzetten. Teeven wil echter meer onderzoek naar de kosten en de baten, voordat hij een besluit wil nemen.