Een landelijk referendum houden kost wel 30 miljoen euro per keer. 

Dat hield minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken de Tweede Kamer woensdagavond voor tijdens de behandeling van de plannen voor de invoering van het correctief referendum. Daarmee zouden burgers in de toekomst een wetsvoorstel ook echt tegen kunnen houden.

De invoering is een wens van PvdA, D66 en GroenLinks en in de huidige Tweede Kamer is er met PVV en SP nu wel een meerderheid voor. Voordat het allemaal werkelijkheid wordt, gaat er echter nog wel een poosje voorbij.

Niet alleen de Eerste Kamer moet nog besluiten. Maar nadat er een nieuw kabinet is, moeten Tweede en Eerste Kamer nòg eens beslissen. Dan moet er nog een tweederdemeerderheid zijn ook.

Over onder meer het koninklijk huis, begrotingen, verdragen of besluiten van volkenrechtelijke organisaties worden volgens de plannen geen referenda gehouden.

ChristenUnie

VVD, CDA, SGP en ChristenUnie zijn tegen het voorstel zoals dat er nu ligt. De ChristenUnie vindt de drempels voor de aantallen kiezers die een referendum willen te onduidelijk. Anderen vrezen vooral voor ondermijning van het huidige democratische systeem, dat toch goed genoeg zou moeten zijn.

Volgens Gerard Schouw van D66 is het referendum een 'noodrem' en juist een 'versterking en perfecte aanvulling' van de huidige democratie. Bestuurders krijgen volgens hem een stok achter de deur om ''hun oren te spitsen voor signalen uit de samenleving'' en hun plannen dus zo grondig mogelijk uit te werken.