Minister Ivo Opstelten gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter dat de Nederlandse terreurverdachte Sabir K. voorlopig niet mag worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. 

De bewindsman vindt dat de uitlevering ten onrechte is verboden. Dat heeft een woordvoerder van Opstelten (Veiligheid en Justitie) woensdag laten weten.

De kortgedingrechter in Den Haag besloot vrijdag dat uitlevering niet mocht, zolang de Amerikanen niet garanderen dat K. direct na aankomst een zogenoemde EMDR-behandeling krijgt voor zijn post traumatische stress stoornis (PTSS).

Een EMDR-behandeling is een speciale therapie die K. in Nederland kreeg voor de verwerking van zijn trauma.

Goede behandeling

In een eerder kort geding besliste de rechter nog dat de uitlevering mocht doorgaan, mits de Amerikanen een goede behandeling voor K. konden garanderen. De VS lieten weten dat er behandeling mogelijk is, maar niet dezelfde als die K. in Nederland heeft gehad. Daarop stapte K. opnieuw naar de rechter.

Die schreef vrijdag in zijn vonnis dat Nederland in ,,niet mis te verstane bewoordingen'' heeft aangegeven dat niet tot uitlevering wordt overgegaan als K. niet een EMDR-behandeling krijgt. Opstelten zegt dat de toezeggingen aan K. wel degelijk toereikend zijn en heeft daarom een spoedappel ingediend bij het gerechtshof in Den Haag.

De VS willen de terreurverdachte vervolgen voor het beramen van aanslagen op militairen.