Kamer schrikt van nieuw vleesschandaal

Geschrokken reacties woensdag in de Tweede Kamer nadat bekend werd dat er een grote hoeveelheid rundvlees van de markt wordt gehaald omdat er vermoedelijk paardenvlees in is verwerkt.

PvdA, D66 en de Partij voor de Dieren stellen vast dat het vertrouwen van de consument met dit nieuwe voedselschandaal wederom een gevoelige knauw kijgt. Marianne Thieme (PvdD) gaat donderdag een Kamerdebat aanvragen.

Thieme noemt de verdachte partij er niet zomaar eentje. Dit is echt kolossaal: 50 miljoen kilo vlees, hoeveel maaltijden zijn dat wel niet. Hoe ga je dat opsporen?''

Ze wil een debat omdat dit is gebeurd onder het oog van de toezichthouder, de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), die geen idee heeft van de herkomst van het vlees. ''Dit is geen incident, maar het zoveelste voedselschandaal.'' Zij wil dat bekend wordt gemaakt waar het vlees naartoe is gegaan.

'Zoveelste geval'

Sjoera Dikkers (PvdA) is geschrokken van de berichten. ''Dit is het zoveelste geval van fraude met voedsel. Het bedrijf in kwestie is al eerder in opspraak geraakt, maar mocht zijn vlees blijven verkopen hoewel het van een groot gedeelte van het vlees niet kon verklaren waar het vandaan kwam. De PvdA vindt dit onbegrijpelijk en wil opheldering over deze zaak.''

Ook Dikkers wil weten in welke maaltijden het vlees is verwerkt en of de verkopers van deze maaltijden nu ook vervolgd worden omdat de informatie op het etiket niet klopte. ''De consument moet weten wat hij eet.''

Jesse Klaver (GroenLinks) ziet de gevolgen van jarenlang bezuinigen op de NVWA . ''Dat is onverantwoord. Nu de beerput van de voedselfraude open gaat, blijkt dat van maar liefst 50 miljoen kilo vlees de veiligheid niet kan worden gegarandeerd. Dat gaat om zo’n 250.000 runderen die voor niets zijn geslacht. De voedselsector moet via een heffing bekostigen dat er 500 inspecteurs bijkomen.''

'Onbestaanbaar'

D66'er Gerard Schouw noemt het onbestaanbaar dat de bestemming van deze verdachte partij vlees onbekend is, aangezien het wel om vlees gaat dat al in de schappen ligt.

Op verzoek van Schouw kwam de Kamer na eerdere incidenten met varkensvlees in lamsshoarma, paardenvlees in pastasaus, biologische eieren die niet biologisch bleken en de gehaktballetjes van Ikea waar ook paardenvlees in bleek te zitten al bijeen. Nu wil Schouw wel het naadje van de kous weten, maar hij wil eerst een brief van het kabinet.

De Consumentenbond laat in een reactie aan de NOS weten verbaasd te zijn over het nieuwe vleesschandaal. De bond wil opheldering van de NVWA en bekritiseert diens communicatie, er zou beter moeten worden uitgelegd waarom er geen gevaar is voor de volksgezondheid.

CBL

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) wil de namen van de bedrijven die vlees van de verdachte vleesverwerker Willy Selten in Oss hebben gekocht en (verwerkt) doorverkocht. Dat liet het CBL woensdagavond weten.

''Supermarkten en foodservicebedrijven staan in de startblokken om mee te werken aan een snelle oplossing van de affaire, maar hebben hiervoor informatie nodig’’, stelt het CBL. Het bureau begrijpt niet dat leveranciers 2 weken de tijd krijgen om uit te zoeken waar het vlees terecht is gekomen.

De NVWA geeft de 130 afnemers 2 weken de tijd om het vlees te traceren. Ze zijn verplicht om de NVWA daarover op de hoogte te houden. Volgens het CBL schrijft wetgeving een periode van maximaal 4 uur voor.

Tip de redactie