In 2014 heldere rekening na doktersbezoek

Patiënten krijgen in 2014 een begrijpelijk kostenoverzicht na een medisch bezoek. 

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft dat donderdag toegezegd in overleg met de Tweede Kamer, die hoopt dat al die extra controlerende ogen die een rekening bekijken ''wittejassencriminaliteit'' voorkomt.

Volgens de minister geven zorgverzekeraars al steeds meer inzicht in de rekeningen. ''Maar wij willen het nog duidelijker.

Het moet wel iets worden waar iedereen blij mee is'', aldus Schippers die beloofde dat het in 2014 wordt geregeld. Ze overlegt met verzekeraars hoe het overzicht verhelderd kan worden en niet alleen digitaal, maar ook op papier beschikbaar komt.

Zeker nu de zorgkosten stijgen, wil de Kamer dat alles op alles wordt gezet om zorgfraude grondiger aan te pakken. De schattingen over fraude in de zorg lopen uiteen van ruim 7 miljoen (in 2011 opgespoord door verzekeraars) tot 7 miljard euro.

Schippers benadrukte dat het aanpakken van foute declaraties en oplichting ook voor haar prioriteit heeft. Hoewel onderzoek in 2003 geen duidelijkheid bracht over de omvang ervan, laat ze mogelijke fraude en oplichting in de zorg op aandringen van de Kamer nog eens onder de loep nemen.

Extra capaciteit

Schippers heeft bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) extra capaciteit vrijgemaakt om fraude op te sporen en ze gaat bekijken of het Openbaar Ministerie hier wel voldoende menskracht voor beschikbaar heeft. ''Misschien vissen we nu met een bamboehengel in een vijver terwijl een net veel handiger is, omdat je dan veel meer vangt'', hield VVD'er Anne Mulder haar voor.

In deze moeilijke tijden ligt uitbreiding moeilijk, aldus Schippers, die benadrukte dat niet zij maar collega Ivo Opstelten over prioriteiten en capaciteit bij het OM gaat.

Openbare lijst

Aan de in de Kamer gevraagde hardere aanpak van frauduleuze hulpverleners ziet Schippers grenzen. Zo kan er geen openbare lijst worden gemaakt van degenen die door de strafrechter zijn veroordeeld. Dat kan volgens de minister wel bij medici die via de tuchtrechter zijn aangepakt. Als het aan PVV en VVD ligt, worden degenen die ernstig in de fout zijn gegaan uit het beroepsregister geschrapt.

Lees meer over:
Tip de redactie