Rehwinkel trekt lering uit Facebookrellen Haren

Burgemeester van Groningen Peter Rehwinkel (PvdA) trekt naar eigen zeggen lessen voor de toekomst uit het rapport van de commissie-Cohen over de Facebookrellen in Haren, vorig jaar september. 

Dat schrijft hij woensdag in een reactie op het eindrapport van de commissie-Cohen aan de Groningse gemeenteraad. Volgens Rehwinkel moeten burgemeesters doorvragen en moeten ze lijven controleren of iedereen hetzelfde beeld van de situatie had. Voortaan moet beter worden nagegaan waar informatie vandaan komt en hoe ze wordt geanalyseerd.

"Een geruststellend 'wij hebben het onder controle' of 'volgens onze informatie zal het allemaal wel meevallen' is niet afdoende", aldus Rehwinkel. "Op basis van goede informatie en scenario's kan ik besluiten om mijn (nood)bevoegdheden in te zetten."

Rehwinkel schrijft verder dat het Groningse college nog voor de zomer het huidige beleid met betrekking tot sociale media onder de loep neemt. Daarbij worden ook jongeren betrokken. Ambtenaren krijgen onder meer een cursus sociale media. In Haren liep vorig najaar een op Facebook aangekondigd verjaardagfeestje vollediguit de hand toen via sociale media werd opgeroepen massaal naar het Groningse dorp te gaan.

Mensenmassa

De commissie-Cohen hamerde verder op een betere handhaving omtrent alcoholgebruik. In Haren was een noodverordening afgekondigd, waardoor niet op straat mocht worden gedronken.

De politie controleerde echter niet vanwege het grote aantal mensen. Rehwinkel onderschrijft het belang van handhaving maar vindt wel dat dat moeilijk gaat bij grote mensenmassa's. Hij gaat daarover in gesprek met de politie.

Rehwinkel neemt tijdens rampen en grote incidenten samen met politie en justitie en met het gemeentelijke beleidsteam besluiten over de openbare orde in de gemeente. Hij was direct betrokken bij de rellen in Haren als voorzitter van de veiligheidsregio in Groningen.

Tip de redactie