Na een bezoek aan de supermarkt of een reparatie van de auto in de garage, volgt standaard een rekening. De Tweede Kamer vraagt zich af waarom dat nog steeds niet gebeurt na een bezoek aan bijvoorbeeld het ziekenhuis.

''Je hebt er zo immers meteen 13 miljoen controleurs bij'', stelt VVD-Kamerlid Anne Mulder.

Zeker nu de zorgkosten stijgen, wil de Kamer dat alles op alles wordt gezet om de zorgfraude grondiger aan te pakken. Volgens schattingen wordt er jaarlijks voor zo'n 7 miljoen euro gefraudeerd in de zorg.

Overzicht

Met PvdA, PVV, CDA en D66 pleit Mulder ervoor om een overzicht naar de patiënt te sturen, om zo sneller fraude op te sporen. Hij wil woensdag van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) horen wanneer die denkt dat dit geregeld kan zijn.

Zorgverzekeraars zouden bovendien minder nonchalant moeten omgaan met signalen van patiënten die zeggen dat er iets niet klopt, aldus PvdA, PVV en D66.

'Wittejassencriminaliteit'

Net als Mulder wil Hanke Bruins Slot (CDA) de omvang weten van deze ''wittejassencriminaliteit''. Het CDA mist nu zicht op het aantal fraudezaken dat de zorgverzekeraars aandragen bij het Openbaar Ministerie en cijfers van hoe vaak justitie overgaat tot vervolging.

Verder zouden voor fraude of oplichting veroordeelde zorgverleners als het aan de Kamer ligt harder kunnen worden aangepakt. Wie ernstig in de fout is gegaan, willen PVV en VVD uit het beroepsregister laten schrappen.

Lijst

Ook zou de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de zorgverzekeraars niet langer moeten verplichten om met veroordeelde artsen een contract te sluiten, menen Mulder, Reinette Klever (PVV) en Pia Dijkstra (D66). Dijkstra en Klever voelen ervoor om een lijst van zorgverleners die voor grote zaken zijn veroordeeld openbaar te maken.

De Kamer debatteert woensdagmiddag met Schippers over zorgfraude. Tot nu toe gaf de minister aan dat zij de patiënt via de zorgverzekeraar zo veel mogelijk inzicht wil geven in de zorgkosten, maar ze wil dat wel zo effectief mogelijk regelen op een manier die het systeem zo min mogelijk belast.