'Meer regie bouwprojecten bij overheid'

De overheid moet meer regie krijgen over bouwprojecten. Die conclusie trekken PvdA en SP naar aanleiding van het rapport van de parlementaire commissie die onderzoek deed naar de ontwikkeling van de huizenprijzen.

PvdA-Kamerlid Jacques Monasch vindt dat bouwprojecten nu vaak geblokkeerd worden door de projectontwikkelaars die eigenaar zijn van de grond.

Ook lag de focus in zijn ogen te veel op het behalen van een hoog rendement voor de betrokken partijen. "De kopers en de belastingbetalers zijn daarvan de dupe", aldus Monasch.

SP-Kamerlid Paulus Jansen is dit met hem eens. Grondeigenaren maken volgens hem winst, waardoor de bestemming van de grond onbetaalbaar wordt.

De grond zou daarom tegen de functionele waarde moeten kunnen worden onteigend.

Mea culpa

Jansen noemt het verder positief dat de andere partijen in de commissie in zijn ogen met het rapport 'mea culpa' spreken over het jarenlang in stand houden van de hypotheekrenteaftrek.

"VVD-Kamerlid Betty de Boer zit in deze onderzoekscommissie en onderschrijft daarmee de conclusies", aldus Jansen.

"Dit rapport erkend volmondig dat het hypotheekrenteaftrek-beleid de grootste stomiteit van de afgelopen twintig jaar was."

Taboe

De PvdA was volgens Monasch de eerste grote partij die het taboe van de aanpak van de hypotheekrenteaftrek durfde af te halen.

"Een paar grote partijen hebben het taboe er op laten rusten, terwijl het systeem van aftrek vooral leidde tot onverantwoord hoge schulden en niet tot stimulering van het eigenwoningbezit."

Bouwproductie

VVD-Kamerlid Barbara Visser concludeert dat de hypotheekrenteaftrek niet heeft geleid tot stijging van huizenprijzen.

"Het was juist het gebrek aan bouwproductie en teveel financieringsruimte en niet het instrument zelf", aldus Visser. 

Volgens GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver heeft de hypotheekrenteaftrek juist wel de huizenprijzen opgestuwd.

Hij wil dat het onlangs gesloten woonakkoord tussen VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP wordt opengebroken om de aanpak van de koopmarkt te herzien.

"Zodat de hypotheekrenteaftrek voor bestaande gevallen wordt beperkt en er echte oplossingen komen voor de bijna een miljoen mensen die een hypotheek hebben die hoger is dan de waarde van hun huis", stelt Klaver.

Opmerkelijk

Jansen noemt het verder 'opmerkelijk' dat volgens de commissie de overheid de markt voor nieuwbouwlocaties bewust krap heeft gehouden.

Dit zou de overheid doen om de prijzen te kunnen laten stijgen en daardoor de subsidieverstrekking voor ontwikkelaars beperkt kon blijven.

De SP'er deelt die analyse niet. Volgens hem bleef het aanbod van nieuwbouwlocaties beperkt door de overbevolking en het beperkte draagvlak voor grote nieuwbouwprojecten.

Slaap

De Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat uit het rapport heel duidelijk is geworden dat de consument heeft moeten betalen, terwijl die niet meer waar voor zijn geld kreeg. "Verschillende partijen konden zakken met geld incasseren. Maar de consument heeft zich ook in slaap laten sussen", aldus Rob Mulder. Volgens hem heeft de VEH de leden wel voldoende gewaarschuwd voor de risico's. "Maar we waren roepende in de woestijn."

Volgens hem moet de kritiek op de overheid en andere partijen echter vooral worden uitgelegd 'met de kennis van nu', waarop dan ook niet te veel gefocussed moet worden. De VEH hoopt wel dat minister Blok (Wonen) uit het rapport haalt dat het belangrijk is verschillende spelers op de huizenmarkt bij elkaar te brengen voor een oplossing, waarin de consument weer centraal moet komen te staan.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie