D66 wil bevriezing loon leraren van tafel

Het kabinet mag in 2014 niet opnieuw de salarissen van leraren bevriezen. Dat eist D66-Kamerlid Paul van Meenen dinsdag van het kabinet.

Het kabinet presenteerde begin maart een pakket bezuinigingen voor 2014. Als onderdeel hiervan wordt er opnieuw een nullijn in het onderwijs ingesteld. Volgens Van Meenen gaat dit om een bedrag van 280 miljoen euro.

D66-leider Alexander Pechtold liet al eerder weten dat het schrappen van de onderwijsbezuinigingen essentieel is om een sociaal akkoord te kunnen steunen.

Het kabinet haalt via een zogeheten prijsbijstelling in 2014 nog eens 215 miljoen weg bij het ministerie.

De coalitie is voor steun in de Eerste Kamer afhankelijk van andere partijen, mogelijk ook van D66. "Om ons mee te kunnen krijgen zal het kabinet moeten leveren op onderwijs", aldus Pechtold dinsdag.

"Ze hebben al een half miljard bezuinigd op onderwijs, we willen vandaag laten merken dat voor ons de grens bereikt is. Akkoord of geen akkoord."

De SP liet eerder al weten de nullijn te willen schrappen. CDA-Kamerlid Michel Rog wil eerst het sociaal overleg afwachten tussen vakbonden, werkgevers en kabinet.

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) wilde niks weten van het voorstel. "We doen dit niet met plezier, maar het is gezien de economische situatie wel noodzakelijk."

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie