Mensen die zijn vrijgesproken van een misdrijf dat de dood van een ander heeft veroorzaakt, kunnen in de toekomst alsnog worden vervolgd als er nieuw bewijs tegen hen is. Het moet dan wel gaan om een misdrijf dat ze met opzet hebben gepleegd.

De Eerste Kamer is dinsdag akkoord gegaan met een plan van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie). 'Herziening ten nadele' kan alleen op initiatief van het College van procureurs-generaal van het Openbaar Ministerie.

Het plan werd werd dinsdag na hoofdelijke stemming met 36 stemmen voor en 35 stemmen tegen aangenomen.

Het openbaar ministerie in Rotterdam heeft al een zaak in gedachten die door de nieuwe mogelijkheid zou kunnen worden aangepakt, zo liet een woordvoerster dinsdag weten.

Op 11 december 2001 werd de 33-jarige bedrijfsleider van de Aldi in Ridderkerk bij vermoedelijk een overval doodgeschoten. Hiervoor stonden in 2002 twee mannen terecht van wie er één werd vrijgesproken. Later, in 2007, werd bewijsmateriaal tegen de vrijgesproken man gevonden, maar tot nog toe kon daarmee niets worden begonnen.

OM en politie in Rotterdam vroegen juist daarom toen al om een herzieningsmogelijkheid. Er moet wel sprake zijn van nieuw zeer belastend bewijs, benadrukt het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Nabestaanden

Nabestaanden kunnen volgens het departement ''onherstelbaar worden getraumatiseerd'' door genoemde misdrijven. ''Die raken ook het vertrouwen in de rechtsorde en de veiligheidsbeleving van de burger. Het is moeilijk te aanvaarden dat er na vrijspraak voor een dergelijk misdrijf geen straf zou kunnen volgen, wanneer naderhand door technisch onderzoek nieuw zeer sterk bewijs is gevonden, bijvoorbeeld DNA-onderzoek in een zogenoemde 'cold case'.''

Het plan van Opstelten is met terugwerkende kracht en gaat dus ook gelden bij vrijspraken die vóór de datum van de inwerkingtreding van het wetsvoorstel onherroepelijk zijn geworden. Strafbare feiten die al zijn verjaard, blijven echter buiten schot.