De Socialistische Partij (SP) wil opheldering van premier Mark Rutte over de adviserende rol die de echtgenoot van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft bij het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis.

Dat bevestigt SP-Kamerlid Renske Leijten dinsdag naar aanleiding van een uitzending van het NCRV-programma Altijd Wat, dat later op de dag wordt uitgezonden.

"Ik vind het zeer onverstandig dat de echtgenoot van een minister, die gaat over de toekomst van ziekenhuizen, de top van een ziekenhuis adviseert", aldus Leijten.

Altijd Wat meldt dinsdagavond dat de echtgenoot van Schippers een van de naaste adviseurs blijkt te zijn van de Raad van Bestuur van het Slotervaartziekenhuis. "Hoe kan ik nog met de minister in debat gaan over dit onderwerp nu ik weet dat haar man de adviseur van het ziekenhuis is?", vraagt Leijten zich af.

Leijten spreekt van de schijn van belangenverstrengeling. "Dat is altijd gevaarlijk. We gaan minister-president Rutte vragen dit een wenselijke situatie is en of hij er überhaupt van wist."

Erbudak

In februari van dit jaar werd duidelijk dat de aandeelhouders van  het ziekenhuis bestuursvoorzitter Aysel Erbudak niet meer steunden, waarop zij werd geschorst.