Weekers doet dringend beroep op krant Trouw

Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) doet een dringend beroep op de ''maatschappelijke verantwoordelijkheid'' bij dagblad Trouw om gegevens over belastingontduiking via belastingparadijzen aan de fiscus te overhandigen. 

Weekers is er tot nog toe niet in geslaagd de gegevens van een internationaal consortium van onderzoeksjournalisten zelf boven water te krijgen.

''Mijn handen jeuken om iets met deze gegevens te doen. Maar dan moet je ze wel hebben'', zei Weekers dinsdag in de Kamer. Trouw is een van de kranten die de lijsten wel heeft. Weekers zei eerder te bekijken of hij de lijsten via de rechter van Trouw kan vorderen, maar daar heeft hij inmiddels minder vertrouwen in.

De directie van de belastingdienst gaat met de hoofdredactie van Trouw contact opnemen over de kwestie. De wet rijksbelastingen biedt volgens Weekers geen aanknopingspunten om de lijsten bij Trouw op te eisen.

Trouw

Dagblad Trouw peinst er niet over om de gegevens te delen met de fiscus. Dat zegt hoofdredacteur Willem Schoonen.

De krant kreeg de informatie door afspraken met een internationaal consortium van onderzoeksjournalisten. ''Dit is een journalistiek project en de gegevens zijn daarom alleen beschikbaar voor deelnemende journalisten. Hier werken verslaggevers in 40 landen aan, daar moet je goede afspraken over maken. Tot nu toe heeft iedereen zich daaraan gehouden'', verklaarde Schoonen.

Geldstromen

Trouw deed met media in andere landen onderzoek naar de geldstromen van grote bedrijven en rijke mensen. Banken als ING en ABN Amro zouden klanten hebben geholpen met het opzetten van tientallen vennootschappen op onder meer de Britse Maagdeneilanden en de Cookeilanden.

Met zulke constructies kunnen bedrijven en burgers hogere belastingen in hun thuisland ontlopen. Dat is op zich legaal, maar het systeem kan ook worden gebruikt om zwart geld uit zicht van een overheid te houden.

Duitsland

Weekers probeert intussen samen met andere landen de gegevens van het consortium los te krijgen. Maar ook landen als Duitsland, Frankrijk, België en Griekenland zaten tot nog toe tevergeefs achter de lijsten aan. Weekers heeft ook de Europese Commissie om actie gevraagd.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie