'VVD wil meer geld voor defensie'

Fractieleider Halbe Zijlstra wil het het defensiebudget verhogen. Dit omdat er minder Amerikaanse troepen in het Midden-Oosten zijn wegens afnemende energiebelangen van het land.

Dat zei hij maandagavond op een partijbijeenkomst in Goes volgens NOS.nl.

"Onze veiligheid komt daarom meer op onze eigen schouders terecht", zegt Zijlstra. "Als de Amerikanen zich terugtrekken, moeten we Europa-breed, dus ook in Nederland, nadenken of we onze veiligheid op orde hebben." 

Zijlstra denkt daarom dat er meer geld moet vrijkomen voor defensie. "Wat heb je aan goede zorg en onderwijs als de veiligheid in het geding is?", zei hij.

Olie

De Verenigde Staten produceren steeds meer eigen energie. Het  Internationaal Energie Agentschap (IEA)  voorspelde vorig jaar dat de VS Saoedi-Arabië gaan inhalen als grootste olieproducent ter wereld."Energie-ontwikkelingen in de VS zijn uitgesproken en hun effect zal worden gevoeld ver buiten Noord-Amerika en de energiesector'', schrijft het IEA.

Ook bouwen de VS veel zonne-energie-installaties.

Zijlstra denkt dat de VS steeds minder in gaan grijpen in andere landen als ze niet meer van andere landen afhankelijk zijn voor hun energie.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie