Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) gaat het College van Bestuur van de Politieacademie vervangen. Dat liet hij maandag weten. 

Aanleiding is het rapport van Peter Vogelzang naar de organisatie, waaruit blijkt dat er sprake is van een grote vertrouwenscrisis binnen de academie.

Deze wordt ''in grote mate bepaald wordt door onvoldoende sturend vermogen en een gebrek aan managementkracht om de problemen op te lossen’’.

''Het departement heeft in de afgelopen tijd veel onderzoeken, onder andere door de Inspectie Veiligheid en Justitie, laten uitvoeren’’, stelt de minister.

''Helaas valt te concluderen dat de verbeterafspraken die na ieder rapport met de Politieacademie zijn gemaakt niet of in onvoldoende mate zijn uitgevoerd of hebben geleid tot de beoogde resultaten.''

Onhoudbaar

Hoofdcommissaris Ad van Baal had al aangegeven op te stappen en de minister gevraagd om een opvolger voor hem aan te wijzen. Zijn positie zou onhoudbaar zijn geworden, blijkt uit het rapport dat deze maand naar de Kamer gaat.

In mei zou er een nieuw College van Bestuur aan het werk moeten zijn. Dat college krijgt de taak om verbeteringen aan de academie definitief door te voeren.