D66-leider Alexander Pechtold wil dat het kabinet de sociale partners een deadline stelt om met overeenstemming te komen voor hervormingen op de arbeidsmarkt.

Dat zegt Pechtold maandag tegen BNR Nieuwsradio. "Voor je het weet, loop je zo het zomerreces in", aldus Pechtold tegen de radiozender.

Hij concludeert dat na het overleg van de sociale partners een overlegronde volgt met de regering en dat daarna nog de Eerste en Tweede Kamer erover moeten stemmen.

Pechtold wacht nog op een brief van premier Mark Rutte over de voortgang van het overleg, die zou hij afgelopen vrijdag krijgen. "Ik ga ervan uit dat die vandaag nog komt."

Grenzen

De D66-leider hoopt dat uit die brief blijkt dat het kabinet zijn grenzen stelt. "Sinds november wordt er overlegd tussen sociale partners. Eigenlijk zijn we sinds die tijd aan het afwachten. Het vertrouwen is in die tijd zeker niet toegenomen. Dat is slecht."

Zodra de brief van Rutte er is, vraagt Pechtold voor volgende week een debat aan. Zo hoopt hij erachter te komen wat het kabinet inhoudelijk vindt van de voortgang en wanneer de deadline gesteld wordt.

Draagvlak

De sociale partners, vertegenwoordigd door werkgevers- en werknemersorganisaties, overleggen over nieuwe maatregelen en hervormingen op de arbeidsmarkt.

Het kabinet wil via deze partijen een breed draagvlak creëren voor haar plannen van de komende jaren.

De grootste knelpunten zijn versoepeling van het ontslagrecht en versobering van de WW, punten waar vakbond FNV tegen is.