VVD en CDA zijn maandag tijdens een debat over bezuinigingen op wegen flink met elkaar in botsing gekomen.

VVD-Kamerlid Ton Elias en CDA-Kamerlid Sander de Rouwe beschuldigden elkaar ervan de weg kwijt te zijn.

''We zitten hier alleen maar te praten over bezuinigingen door het gestuntel met de inkomensafhankelijke zorgpremie'', stelde De Rouwe. VVD en PvdA stelden het regeerakkoord bij, nadat bleek dat de plannen met de zorgpremie binnen de VVD niet op steun konden rekenen.

In ruil daarvoor werd 250 miljoen euro per jaar weggehaald bij het infrafonds. ''Gijzelingsgeld'', stelde De Rouwe. En: ''Een stupide deal.''

Oneerlijk

Elias sprak van ''oppositionele ketelmuziek''. ''Er is elk jaar nog 5,5 miljard euro beschikbaar voor infrastructuur. Het is goed om dat ook te beseffen.'' Hij vond het ook niet terecht dat het CDA de VVD oneerlijk noemt. ''U mag het niet eens zijn met de uitkomst, maar de VVD is altijd open en eerlijk geweest.''

Er is een compromis gesloten met de PvdA en dat doet de VVD pijn maar de partij is hier wel altijd voor uitgekomen, stelde Elias.

Afspraak

De Rouwe vroeg Elias verder om af te zien van de afgesproken bezuiniging. ''Wij zijn niet bereid om het regeerakkoord open te breken’’, reageerde de VVD’er. Dat was volgens het CDA goed nieuws. ''Elke keer dat de VVD roept: ''afspraak is afspraak’’, dan valt er wat te halen.''

Later zei De Rouwe nog dat onder leiding van de VVD de afgelopen maanden 8 miljard euro door de wc is gespoeld. ''Dat is ongeveer een miljard per maand sinds de heer Elias zich met deze onderwerpen bezighoudt.''

Brandbrief

Eerder op maandag hebben brancheorganisaties Bouwend Nederland, EVO en TLN in een brandbrief aan de Tweede Kamer hun zorgen geuit over de extra bezuiniging op het infrastructuurfonds. De organisaties spreken van “een forse aanslag” op het fonds.

Volgens de organisaties zijn er door eerdere bezuinigingen al ruim veertig projecten vertraagd. Ze verwachten dat dit bij meer projecten zal gaan gebeuren.

1000 manjaren

“Nieuwe bezuinigingsmaatregelen kosten nog eens 160 miljoen euro per jaar, oftewel: wéér een verlies van 1000 manjaren aan werk”, zo staat in de brief te lezen.

“Het resultaat zal zijn dat - ondanks de verbeteringen van de laatste jaren - de economische schade door files onaanvaardbaar hoog blijft.”