Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) heeft secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties zondag bijgepraat over het nieuwe Nederlandse beleid voor ontwikkelingshulp.

In de plannen die ze vrijdag presenteerde staat dat er minder geld naar organisaties als de VN gaat.

Ploumen heeft Ban Ki-moon verteld dat Nederland actief betrokken blijft bij de VN, maar dat ze daarbij meer gaat kijken naar de zaken waar Nederland de nadruk op gaat leggen, zoals water, voedselzekerheid en seksuele gezondheid. Ook houdt ze goed in de gaten in hoeverre het werk van VN-organisaties zoden aan de dijk zet.

Een groot aantal van deze organisaties scoort volgens Ploumen goed. Ze wil met haar nieuwe beleid ook niets afdoen aan het belang van de VN-organisaties.

Beatrix

Eerder op de dag ging de VN-topman bij koningin Beatrix langs op Huis ten Bosch. Hij is in ons land voor de conferentie van de OPCW, de in Den Haag gevestigde Internationale Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens.

Maandag ontmoet Ban Ki-moon minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans en premier Mark Rutte. Zowel Timmermans als Ban houdt maandag een toespraak bij de OPCW.