Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) wil inzage in de gelekte lijst van mensen en bedrijven met geld op geheime rekeningen in belastingparadijzen.

Dagblad Trouw publiceerde de afgelopen dagen over de documenten, in samenwerking met kranten in 40 andere landen. De krant zegt de informatie niet aan Weekers te zullen geven.

De bewindsman bekijkt daarom of hij de documenten die Trouw in bezit heeft via de rechter kan vorderen en doet navraag bij kranten en Belastingdiensten in andere landen.

Het consortium van internationale onderzoeksjournalisten die de gegevens ontdekte, zegt dat het 'al heel lang ons beleid' is om documenten niet uit handen te geven.

ING

Zaterdag meldde Trouw dat ING en ABN Amro op de lijst voorkomen. De Belastingdienst is druk bezig geweest de lijst op te sporen.

Weekers ging ervan uit dat de internationale organisatie van onderzoeksjournalisten de documenten online zou zetten, maar dat is niet gebeurd. Ook bij zijn buitenlandse collega's is de lijst niet bekend.

Als er Nederlanders op de lijst staan, zal Weekers die aanschrijven, kondigde hij al eerder aan. Mocht er belasting zijn ontdoken, dan zal Weekers die terugvorderen.

Ethische normen

ING zegt zich in alle markten aan de wetten, regels en ethische normen te houden die daar van toepassing zijn. Dat heeft de bank en verzekeraar zaterdag laten weten in reactie op de berichtgeving over activiteiten van ING in belastingparadijzen.

Trouw schreef zaterdag dat ING en ook ABN Amro voor klanten tientallen vennootschappen hebben geregistreerd op onder meer de Britse Maagdeneilanden en de Cookeilanden. Met dergelijke constructies kunnen hogere belastingen in het land van herkomst worden ontlopen.

Volgens ING 'lijken de beschreven activiteiten gerelateerd aan voormalige trust- en private banking activiteiten'. De bank wijst erop dat ING Trust in 2007 is verkocht en ING Private Banking in Azië en Zwitserland in 2009.