Rotterdam wil voorkomen dat kansarme Roemenen en Bulgaren de kansarme wijken van de havenstad gaan bevolken nu ze zich vanaf 1 januari 2014 zonder werkvergunning in landen in de Europese Unie kunnen vestigen.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb en wethouder Hamit Karakus (arbeidsmigranten) namen afgelopen dagen poolshoogte in Roemenië en Bulgarije.

De Roemeense en Bulgaarse autoriteiten denken dat niet heel veel extra landgenoten naar Nederland verhuizen voor werk.

Rotterdam denkt daar anders over, maakte wethouder Karakus vrijdag duidelijk. Hoeveel extra mensen dat worden, durft hij niet in te schatten, ook omdat vooral de Roemenen zich in eerste instantie richten op Italië en Spanje.

Sturen op instroom

In Rotterdam leven nu naar schatting 7000 Roemenen, van wie er zich 900 hebben ingeschreven bij de gemeente en 7500 Bulgaren, van wie er 2500 staan geregistreerd.

''We willen gaan sturen op de instroom. Dat kan onder meer op inkomen en op basis van leefstijlen: bijvoorbeeld geen gezinnen in flats waar alleenstaanden wonen'', aldus Karakus. Hij vindt dat de Rotterdammers geen last mogen krijgen van tijdelijke arbeidsmigranten.

Waarschuwen

Karakus wil ook potentiële arbeidsmigranten in Roemenië en Bulgarije waarschuwen voor huisjesmelkers en malafide uitzendbureaus. ''We denken aan het maken van een zwarte lijst met uitzendbureaus die daar wordt gepubliceerd. Daarnaast moeten ervaringsdeskundige uit de landen zelf de potentiële arbeidsmigranten gaan vertellen 'dat het soms beter is om niet hier naartoe te komen''', aldus Karakus.

Kop indrukken

De wethouder wil problemen die kunnen ontstaan met een nieuwe stroom aan arbeidsmigranten, direct de kop indrukken. Daarom is hij tevreden over de Oost-Europese Migrantentop die minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken in september houdt.

Karakus wil daar vooral duidelijk maken dat Europa het geld voor Roemenië en Bulgarije in de regio zelf moet verdelen, ''omdat het dan ook pas op de goede plaats terechtkomt. En dat mensen dus vooral daar worden geholpen, want dat is het allerbeste, ook voor het land zelf.''