Het aanpakken van zwart geld bij buitenlandse banken is voor staatssecretaris FransWeekers (Financiën) al jaren een speerpunt.

Maar door de berichten over geheime rekeningen in belastingparadijzen gaat hij er nog ''een tandje bijsteken''.

Weekers zei dat vrijdag na de ministerraad. Na de publicaties over de lijst van belastingparadijzen zijn op het departement ''alle verloven ingetrokken''.

Weekers kondigde donderdag al aan dat hij gaat kijken of er Nederlanders staan op de lijst, die het resultaat is van maandenlang speurwerk van onderzoeksjournalisten. Hij houdt er rekening mee dat dat het geval is.

Uitwisseling

Het opsporen van mensen die hun geld via buitenlandse rekeningen aan de fiscus proberen te onttrekken, gaat vooral via informatie-uitwisseling met belastingdiensten elders. In de EU gebeurt dat automatisch. Ook met zogeheten belastingparadijzen maakt Nederland steeds vaker afspraken.

Weekers gaat ervan uit dat zijn collega's in de ministerraad niet ergens zwart geld hebben staan. ''Dan horen ze hier niet thuis.'' Premier Mark Rutte sloot vrijdag uit dat iemand van het Oranjehuis op de lijst met geheime rekeningen in belastingparadijzen voorkomt.