Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) vindt het realistisch om te denken dat het overleg eerder nog een paar weken dan een paar dagen duurt.

Dat zei hij vrijdag na afloop van de ministerraad.

De werkgevers en werknemers lieten vrijdagochtend weten dat het nog wel weken kan duren voordat er een akkoord ligt. De oorspronkelijke deadline was 1 april.

"Ik sta vrijwel dagelijks in contact met de onderhandelaars en ik wist welk signaal ze zouden geven. Ik ontleen er vertrouwen aan dat ze serieus met elkaar spreken", aldus de vicepremier.

Ook Rutte toonde zich tijdens zijn wekelijkse persconferentie optimistisch. "We hebben genoeg reden om aan te nemen dat een positieve uitkomst een kans krijgt."

Deadline

Inmiddels wil het kabinet geen deadline vastleggen waarop de partners er uit moeten zijn, zo liet Asscher weten.

De sociale partners overleggen al weken over een breed akkoord over de toekomst van de arbeidsmarkt. Onder andere het ontslagrecht, de WW-duur en de kansen voor arbeidsgehandicapten liggen op tafel.

Ongeduldig

Asscher zei dat het kabinet 'ontspannen' is over de uitkomst. "Ik ben van nature best ongeduldig, maar er mag van ons verwacht worden dat we doen wat nodig is. Dan gaan we dat niet op een week laten afketsen", aldus de minister.

Volgens hem is het niet nodig meer druk te leggen op het proces. "Het belang om zekerheid te geven over wat er op de korte termijn gebeurt met de economische crisis en op de lange termijn op de arbeidsmarkt. Die druk voelt iedereen."

Asscher wilde geen uitlatingen doen over mogelijke scenario's als het kabinet er niet met de sociale partners in slaagt om tot een akkoord te komen.

Geloofwaardig

Volgens minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) zal het kabinet hoe dan ook op 30 april een pakket met maatregelen naar Brussel sturen. Die deadline is wel hard.

Hij stelt dat het niet nodig is dan al parlementaire steun te kunnen garanderen. "Je kunt niet in april een garantie vragen dat de begroting door het parlement zal worden aanvaard. Wel test Brussel of de plannen geloofwaardig zijn en of ze aan de begrotingsnormen voldoen."

Breder

Ook zei hij dat het kabinet breder gaat praten dan de coalitiepartijen om te zorgen voor politieke steun. Het kabinet wil hiermee zeker stellen dat de begroting ook in de Eerste Kamer zal worden aangenomen.