De Limburgse gouverneur Theo Bovens heeft de benoemingsprocedure voor een nieuwe burgemeester in Meerssen tot eind mei opgeschort. Dat maakte Bovens vrijdag bekend.

In mei bekijkt de gouverneur opnieuw hoe de politieke situatie in Meerssen is. De gouverneur roept bestuurders en politici in Meerssen op hun waardigheid en bedachtzaamheid te bewaren om de politieke stabiliteit in Meerssen te herstellen.

In een brief aan de raad spreekt Bovens zijn afschuw uit over de recente bedreigingen aan raadsleden en wethouders. ''Geweld en bedreiging tegen politieke ambtsdragers en medewerkers met een publieke taak zijn te allen tijde onacceptabel", aldus de gouverneur.

Verstoord

De politieke verhoudingen in Meerssen zijn verstoord sinds de zelfmoord afgelopen maand van ex-wethouder Jo Dejong. Enkele raadsleden kregen sindsdien doodsbedreigingen, drie stapten uit de raad, twee uit hun fractie. De coalitie is haar meerderheid kwijt.

Meerssen heeft in de persoon van Hans Schmidt een waarnemend burgemeester. De vorige burgemeester, Ricardo Offermanns, moest aftreden in de nasleep van de affaire Jos van Rey in Roermond.