De coalitie van VVD en PvdA willen niet dat minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) de verbreding van de A1 tussen Apeldoorn en Azelo uitstelt.

Het werk aan de weg moet al in 2017 of 2018 beginnen in plaats van na 2020. Dat zei PvdA-Kamerlid Attje Kuiken vrijdag.

Omdat Schultz fors moet bezuinigen is de verbreding van de weg op de lange baan geschoven. Maar dat is volgens Kuiken niet nodig, nu de provincie heeft aangeboden een deel van de kosten voor te schieten aan het Rijk.

''De provincie vindt de weg zeer belangrijk voor de economische bereikbaarheid. We willen ze de mogelijkheid geven om de weg voor te financieren, maar dat moet er wel een maatschappelijke kosten- en batenanalyse worden gemaakt'', aldus Kuiken. Ze wil dat nog voor de zomer laten doen, zodat er snel een besluit over de weg kan worden genomen.

N35

De coalitiepartners zijn het ook eens geworden over een investering in de N35 van 5 miljoen euro. Die moet worden gebruikt om de veiligheidsknelpunten tussen Wijthmen en Nijverdal op te lossen.

Schultz besloot eerder een onderzoek naar deze weg à raison van 5 miljoen euro te schrappen. Die beslissing blijft wel overeind, maar wordt verzacht met het geld uit het veiligheidspotje, aldus Kuiken.

Afwachten

Schultz liet na de ministerraad weten het voorstel van de provincie af te wachten. Maar ''financiering van buiten is van harte welkom'', voegde ze eraan toe. De Tweede Kamer praat maandag met de minister over het bezuinigingspakket van zeker 6,4 miljard euro tot 2028.