Ingrepen in het hoogste bestuurlijke niveau van de Politieacademie zijn noodzakelijk. Er is sprake van een onherstelbare vertrouwenscrisis. 

Dat staat in een rapport van de oud-korpschef van Utrecht Peter Vogelzang, meldt de NOS donderdagavond op basis van bronnen.

Aanleiding voor het onderzoek was een breuk tussen de ondernemingsraad van de Politieacademie en het bestuur. De ondernemingsraad zou er geen vertrouwen in hebben dat bestuursvoorzitter en oud-generaal Ad van Baal succesvol veranderingen bij het opleidingsinstituut van de politie kan doorvoeren.

De positie van Van Baal zou onhoudbaar zijn geworden. Van Baal zou dinsdag in een gesprek op het ministerie van Veiligheid en Justitie echter hebben aangegeven niet te willen opstappen.

Opstelten

Vogelzang zou het rapport onlangs aan het ministerie van Veiligheid en Justitie en de raad van toezicht van de Politieacademie hebben gegeven. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zou momenteel echter weigeren het kritische rapport aan de ondernemingsraad van de academie te geven.

Een woordvoerder van Opstelten heeft tegen de NOS gezegd dat de minister eerst de Tweede Kamer wil informeren. De ondernemingsraad zou het rapport willen hebben om een reactie voor te bereiden. Daarop zou de raad de kans hebben gekregen het rapport in te zien, maar die kans niet hebben gegrepen.

De ondernemingsraad had een ultimatum gesteld dat donderdagmiddag afliep. De raad stelt het rapport niet te krijgen, omdat wordt gevreesd dat het dan uitlekt.