De fractie van de Gelderse PVV heeft donderdag bij het gerechtshof in Arnhem de papieren ingediend in een poging oud-staatssecretaris van Economische Zaken Co Verdaas (PvdA) alsnog strafrechtelijk vervolgd te krijgen. 

Dat heeft de Gelderse tak van de PVV bekendgemaakt. De partij kondigde eerder al aan een zogenoemde artikel 12-procedure op te starten.

Het Openbaar Ministerie maakte vorige week woensdag bekend geen strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar Verdaas. De PVV in Gelderland had aangifte tegen hem gedaan, omdat Verdaas in zijn tijd als Gelders gedeputeerde zou hebben gesjoemeld met declaraties van reiskosten.

Verdaas declareerde reizen tussen Nijmegen en Arnhem, terwijl hij feitelijk reisde tussen het Overijsselse Zwolle en Arnhem. Daarmee zou de PvdA'er hebben geprobeerd te verhullen dat hij in Zwolle woonde, en dus buiten de provincie woonde waar hij gedeputeerde was, iets wat niet mag.

De affaire zorgde ervoor dat Verdaas, die van 2003 tot 2006 Kamerlid was, begin december opstapte als staatssecretaris. Hij zat toen pas een maand en een dag op die post.

OM

Het OM stelde vorige week dat Verdaas met zijn handelwijze weliswaar de verdenking van valsheid in geschrifte op zich heeft geladen, maar constateerde dat de PvdA'er er niet rijker van is geworden. Verdaas declareerde uiteindelijk minder kosten dan wanneer hij een vergoeding voor zijn werkelijke ritten zou hebben gevraagd.

Het OM stelde dat Verdaas niet zorgvuldig genoeg heeft gehandeld en wees erop dat hij om die reden is afgetreden als staatssecretaris. Vervolging voor deze 'in beginsel strafbare feiten' noemde het OM daarom 'niet opportuun'.

De PVV had ook aangifte gedaan wegens oplichting, omdat Verdaas Nijmegen als woonadres had opgegeven, terwijl hij feitelijk in Zwolle woonde. Ook deze aangifte is voor het OM geen aanleiding onderzoek in te stellen.

Zwolle

De PVV stelt donderdag nog steeds van mening te zijn dat Verdaas zich schuldig heeft gemaakt aan valsheid in geschrifte en oplichting. Met zijn handelwijze zou Verdaas vanaf 1 april 2008 ten onrechte salaris hebben ontvangen voor zijn werk als gedeputeerde, werk dat hij gezien zijn woonplaats Zwolle niet had mogen doen.

Verdaas heeft eerder verklaard dat hij de gemeenschap juist kosten wilde besparen door niet zijn werkelijke reiskosten te declareren. Hij erkende dat hij dat 'dom en onhandig' heeft aangepakt.