Staatssecretaris Frans Weekers gaat controleren of er Nederlanders staan op een gelekte lijst van miljonairs en miljardairs met geld op geheime rekeningen in belastingparadijzen. 

Een internationale groep van onderzoeksjournalisten brengt de illegale geldstroom donderdag om 17.00 uur in de openbaarheid, meldden diverse media donderdag.

De lijst is het resultaat van maandenlang werk door onderzoeksjournalisten uit 40 landen. Vanuit Nederland deden journalisten van Trouw mee.

De journalisten kregen inzage in details van ruim 100.000 offshore bedrijven in belastingparadijzen, schrijft Trouw donderdag.

Zakenmensen

''Een gelekt databestand van twee internationaal opererende trustkantoren blijkt de namen en bedrijven te bevatten van politici, wapenhandelaren, en tal van zakenmensen uit de Verenigde Staten, de voormalige Sovjet-Unie, Azië en Europa'', aldus Trouw.

Het is niet duidelijk of er Nederlanders op staan. Als dat zo is, zal Weekers ze aanschrijven, beloofde hij donderdag op vragen in de Kamer van Pieter Omtzigt (CDA).

Belgen

Op de lijst zouden ook Belgische diamanthandelaars staan die geld wegsluizen naar het buitenland om de belasting te ontduiken.  

In totaal zou het gaan om tienduizenden superrijken die rekeningen hebben op onder meer de Britse Maagdeneilanden en de Kaaimaneilanden.

De Belgische krant Le Soir, die een van de kranten is die de lijst gaat publiceren, meldde al dat het gaat om honderden Belgen, met name om Antwerpse diamantairs. Maar ook zouden enkele vermogende Belgen rekeningen elders hebben om de Belgische fiscus te misleiden.