Het kabinet moet doorgaan met het steunen van mensenrechtenorganisaties in Rusland, ook als eind dit jaar de subsidies uit het Matra-potje stoppen.

De boodschap aan de Russische president Vladimir Poetin over de verslechtering van de mensenrechten zal maandag ''helder'' zijn.

Dat zei minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Poetin brengt volgende week een eendaags bezoek aan ons land in het kader van het Nederland Rusland Jaar. Hij bezoekt daarvoor Duitsland.

Het kabinet zal het protest tegen de verslechtering van de mensenrechten afstemmen met de Duitsers, om te voorkomen dat de Russen ons op dit vlak tegen elkaar uitspelen, aldus Timmermans.

Ngo's

De Kamer is bezorgd over de situatie in Rusland. Maatschappelijke organisaties (ngo's) liggen onder vuur, verkiezingen verlopen niet eerlijk, er wordt antihomowetgeving afgekondigd. Dat moet het kabinet aan de orde stellen bij Poetin, stelden alle aanwezige partijen bij het debat.

Volgens Michiel Servaes (PvdA) moet het kabinet ''vierkant achter de mensenrechtenorganisaties gaan staan''. Timmermans beloofde de financiële steun aan deze organisaties ook na dit jaar voort te zetten. Dat wordt eerder meer dan minder, voegde hij eraan toe.

Geld

Ngo's in Rusland die geld uit het buitenland krijgen, kunnen aangemerkt worden als 'buitenlandse agent'. Dit baart het kabinet grote zorgen en is al verschillende malen aan de Russen kenbaar gemaakt. Organisaties die gesteund worden met Nederlands geld zijn volgens de bewindsman nog niet aangemerkt als 'buitenlandse agent'.

Maar het feit dat er harde noten gekraakt zullen worden over de mensenrechten, betekent niet dat Timmermans niet blij is met het Nederland Rusland Jaar. Het was volgens hem een ,,eervol aanbod'' van de Russen en hij zou er zo weer op ingaan.